Barometrul Igienei: Medicul de familie, sursa de informare cea mai de incredere in Romania

18/01/2012

Barometrul Igienei: Medicul de familie, sursa de informare cea mai de incredere in Romania

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/barometrul-igienei-medicul-de-familie-sursa-cea-mai-de-incredere-in-romania/

Rezultatele obtiunute de Barometrul Igienei, un studiu realizat la nivel national de catre Dettol, au fost date publicitatii astazi. Conform studiului, medicul de familie este sursa cu cel mai mare grad de incredere in randul romanilor, acesta fiind mentionat de 42% dintre respondenti drept sursa de informare in ceea ce priveste metodele de preventie impotriva infectiilor cu virusuri si bacterii.

Femeile mature si mamele reprezinta grupul cel mai responsabil din punct de vedere al igienei personale si caminului. Astfel, acestea se spala pe maini dupa majoritatea actiunilor pe care le intreprind. Respondentii sustin ca locurile ce prezinta cel mai mare risc de contaminare cu germeni sunt: toaletele publice (93%), mijloacele de transport in comun (92%), baia personala (37%), clasele de scoala (28%), locurile de joaca pentru copii (14%), biroul (14%) si bucataria (9%).

76% dintre romani cred ca spalatul pe maini previne infectiile bacteriene

Pentru 76% dintre romani, spalatul pe maini reprezinta cea mai buna metoda de protectie impotriva infectiilor cu virusuri si bacterii, arata Barometrul Igienei.

“Barometrul igienei evidentiaza, inca o o data, importanta comportamentului preventiv in ceea ce priveste igiena corespunzatoare, alaturi de folosirea unor produse dezinfectante potrivite. Acestea reprezinta o metoda eficienta de a opri raspandirea microbilor si de a proteja sanatatea familiei. Igienta corecta este importanta inca de la primele luni de viata ale unui copil, cand protejarea de virusuri si bacterii a bebelusului este cruciala si continuand apoi cu practicarea unui comportament preventiv si educarea in spiritul unei bune igiene”, a declarat prof. dr. Marin Burlea (foto), presedintele Societatii Romane de Pediatrie, organizatie profesionala ce sprijina si recomanda produsele Dettol.

Studiul a evidentiat ca romanii inteleg importanta igienei personale, fiind constienti de riscuri si de metodele de evitare a contaminarii cu virusuri si bacterii. Astfel, spalatul pe maini este urmat de aerisirea incaperilor, considerata o masura de preventie si protectie de catre 67% dintre respondenti.

Barometrul igienei arata ca doar 53% dintre romani se spala pe maini dupa ce tusesc sau stranuta, fapt care favorizeaza contaminarea cu virusul gripal. In cazul unei epidemii de gripa, respondentii considera ca vaccinul antigripal si purtarea unei masti de protectie sunt metodele principale de preventie.

“Un numar mare de boli infectioase pot fi prevenite prin bunele practici de igiena si educatie. Mainile sunt una dintre cele mai importante cauze de contaminare incrucisata si raspandire a infectiei gripale. Din pacate, doar 53% dintre romani se spala pe maini dupa ce stranuta sau tusesc, fapt care favorizeaza contaminarea cu virusul gripal. Prin simplul gest de a ne spala pe maini la momentul potrivit, folosind produse antibacteriene, castigam lupta cu microbii. Spalatul mainilor reprezinta prima linie de aparare a sanatatii noastre”, puncteaza prof. dr. Marin Burlea.

Studiul a fost realizat pe un esantion reprezentativ la nivel urban de 1100 de respondenti, femei si barbati, cu varste cuprinse intre 18 si 45 de ani.

Autor: Claudia Spridon

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: