Banca de celule stem la Institutul Clinic Fundeni

03/05/2012

Banca de celule stem la Institutul Clinic Fundeni

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/banca-de-celule-stem-la-institutul-clinic-fundeni/

Prima banca de celule stem dintr-un spital romanesc apartine Institutului Clinic Fundeni.  Banca de celule stem este un departament special in cadrul caruia se proceseaza si se stabilizeaza celule stem  hematopoietice si  se poate asigura o puritate a aerului de aproximativ 99%, acest lucru fiind absolut necesar in activitatile de preparare si validare a grefonului medular.

Acesta este un progres pentru un numar mult mai mare de pacienti care se pot trata la standarde europene si in Romania. Banca de celule stem a costat aproximativ 250.000 de euro, ceea ce inseamna foarte putin avand in vedere ca un pacient care pleaca in strainatate pentru un transplant costa statul 100.000 de euro“, a declarat managerul Institutului Clinic Fundeni, dna dr. Carmen Orban.

In cadrul acestui departament  se pot procesa celule stem  hematopoietice atat pentru pacientii carora li se efectueaza transplant medular la institut, cat si pentru donatorii voluntari ale caror celule stem vor fi procesate aici.Totodata, se poate asigura  si accesul pacientilor neinruditi la transplant atat din Registrul Naţional, cat si din Registrele Internationale interconectate la acesta.

 

Stire realizata de: Echipa de redactie FormareMedicala.ro
 

Autor: Dorina Pirau

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Blaj: Personalul medical de peste 60 de ani nu va fi expus

Personalul medical poate fi detasat in orice unitate care are nevoie | Arafat: Nu se poate refuza detasarea sau delegarea

Scenariul 4: Testari extinse la tot personalul medical

Definitiile de caz pentru Sindromul respirator acut cu noul coronavirus, actualizate (INSP)

INSP a actualizat algoritmul de testare pentru Covid-19