Autoritatile demonteaza informatiile inselatoare privind statisticile deceselor cauzate de virusul gripal si SARS-CoV-2

25/01/2021
Autoritatile demonteaza informatiile inselatoare privind statisticile deceselor cauzate de virusul gripal si SARS-CoV-2

Autoritatile demonteaza informatiile inselatoare privind statisticile deceselor cauzate de virusul gripal si SARS-CoV-2

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/autoritatile-demonteaza-informatiile-inselatoare-privind-statisticile-deceselor-cauzate-de-virusul-gripal-si-sars-cov-2/

In spatiul public romanesc (online si TV), se afirma ca „in 2018 gripa a omorat mai multi oameni decat a omorat Covidul”. Astfel de afirmatii incearca sa readuca, periodic, in discutie doua informatii inselatoare care pun la indoiala necesitatea si beneficiile vaccinarii impotriva COVID-19, se precizeaza intr-un comunicat pe platforma nationala de informare cu privire la vaccinarea impotriva COVID-19.

Potrivit sursei citate, prima informatie este aceea conform careia virusul SARS-CoV-2 nu ar fi mai periculos decat virusul gripal. A doua este despre numarul de decese din 2020 care ar fi fost mai mic comparativ cu aceleasi luni ale anului 2019.

Astfel, autoritatile au facut cateva clarificari in acest sens:

Asa cum s-a aratat, SARS-CoV-2 este un virus cu transmisibilitate crescuta, ce are potentialul de a infecta un numar foarte mare de persoane si, implicit, de a cauza decese sau efecte negative de durata asupra sanatatii persoanei, mai ales in cazul persoanelor care apartin categoriilor de varsta inaintata sau in cazul persoanelor care prezinta conditii medicale preexistente. Din acest motiv, o parte considerabila dintre pacientii infectati necesita ingrijiri medicale de specialitate, fapt ce pune o presiune suplimentara pe sistemul medical.

Chiar daca rata mortalitatii in Romania se situeaza in jurul cifrei de 2%, numarul mare de infectari conduce la un numar proportional de decese. Astfel, conform statisticilor oficiale, in Romania au fost inregistrate peste 680.000 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 si peste 17.000 de decese.

“Comparand aceasta cifra cu datele Institutului National de Sanatate Publica din Romania, se poate observa ca afirmatia conform careia in 2018 virusul gripal a ucis mai multe persoane decat virusul SARS-CoV-2 este inselatoare. Conform statisticilor, au fost raportate 199 de decese la persoane diagnosticate cu gripa in sezonul 2018-2019 si 187 decese in sezonul anterior (2017-2018). Desi virusurile gripale reprezinta un risc pentru anumite categorii de persoane, impactul acestora este redus ca urmare a unei rate de transmitere mai mica decat a virusului SARS-CoV-2, ca urmare a existentei unor tratamente si a vaccinurilor antigripale administrate in mod curent.”, se precizeaza in comunicat.

Sursa citata subliniaza, astfel, ca afirmatia – numarul total de decese din Romania in anul 2020 este mai mic decat in anul 2019  – este contrazisa de statistica oficiala.

Datele Institutului National de Statistica arata ca numarul total de decese inregistrat anul trecut (ianuarie – noiembrie) in Romania, indiferent de cauze, a fost de 145.463, cu 23.307 mai mare decat in 2019 (ianuarie
– decembrie). Cele mai mari diferente au fost inregistrate in a doua parte a anului, incepand cu luna iunie, in mediul urban. Cea mai mare diferenta s-a inregistrat in luna noiembrie, unde exista un numar suplimentar de peste 14.000 de decese fata de aceeasi luna a anului 2019. In luna noiembrie 2020, au murit 4.463 de romani din cauza infectiei cu virusul SARS-CoV-2.

“Din pacate, pe acest subiect, datele statistice din Romania corespund tendintei globale. Organizatia Mondiala a Sanatatii a consemnat, pana in acest moment, peste 90 de milioane de cazuri de infectare la nivel global si aproape 2 milioane de decese. Comparativ cu virusul gripal, care face anual 650.000 de victime, impactul virusului SARS-Cov-2 este mult mai mare. De asemenea, la nivelul Uniunii Europene, s-au inregistrat aproape 17 milioane de infectari si peste 400.000 de decese atribuite noului coronavirus.”, mai transmit autoritatile in informarea publica.

In context, cetatenilor li se reaminteste ca vaccinarea impotriva COVID-19, impreuna cu respectarea recomandarilor de natura igienico-sanitara (distantare sociala, purtarea mastii, spalarea frecventa a mainilor, evitarea aglomeratiilor) reprezinta caile de reducere graduala a restrictiilor si de revenire la normalitate.

Etichete: decese covid-19, decese gripa, vaccinare anti-covid, vaccinare antigripala

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: