Asociatiile de pacienti solicita Guvernului sa nu mai acorde scutiri de la plata CASS

12/09/2023
Asociatiile de pacienti solicita Guvernului sa nu mai acorde scutiri de la plata CASS

Asociatiile de pacienti solicita Guvernului sa nu mai acorde scutiri de la plata CASS

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/asociatiile-de-pacienti-solicita-guvernului-sa-nu-mai-acorde-scutiri-de-la-plata-cass/

Mai multe asociatii de pacienti solicita Guvernului sa renunte la scutirile de la plata Contributiei Asigurarilor Sociale de Sanatate (CASS).

“Scutirile la plata CASS acordate diferitelor categorii profesionale incalca cu buna stiinta prevederile Legii 95/2006, creeaza discriminare in randul asiguratilor, incalcand principiul solidaritatii si ignorand participarea obligatorie la plata CASS asa cum este prevazut in lege.

Rugam Guvernul Romaniei sa anuleze facilitatile fiscale privind CASS acordate unor categorii profesionale, sa imbunatateasca colectarea sumelor datorate de catre companii la Fondul National Unic de Asigurari de Sociale de Sanatate si sa creasca alocarea bugetara pentru sanatate la un nivel asemanator cu tarile europene dezvoltate, respectiv peste 9% din PIB.”, scrie intr-un comunicat semnat de principalele asociatii de pacienti.

Potrivit sursei citate, in tara in care banii alocati sanatatii sunt insuficienti, Guvernul Romaniei continua sa ofere scutiri la plata CASS diferitelor categorii profesionale. Asociatiile spun ca 884.680 de angajati din constructii, agricultura si industria alimentara, nu platesc CASS.

“400 milioane de lei nu ajung lunar in Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS). In anul 2022, bugetul FNUASS a fost de 55.064.450.000 lei, iar nivelul scutirilor a fost de ~ 4.800.000.000 lei, cu alte cuvinte, in fiecare luna de scutiri, FNUASS este mai sarac cu 8,72%.”, mai transmit organizatiile.

Potrivit acestora, pandemia a scos la lumina toate lipsurile sistemului medical din Romania, drept pentru are adreseaza Guvernul Romaniei rugamintea sa “trateze cu toata seriozitate domeniul medical, sa asigure finantare conform nevoilor si sa reformeze sistemul medical, astfel incat pacientii sa beneficieze de servicii medicale de calitate la standarde europene.”

Organizatiile semnatare:

Alianta Pacientilor Cronici din Romania – APCR
Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania – COPAC
Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer – FABC
Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA
Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Autoimune – APAA

Etichete: plata CASS, scutiri plata CASS, FNUASS

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: