Arafat: Pandemia poate sa fie scoala. Ce am vazut timp de 2 ani trebuie sa folosim in viitor

09/12/2021
Arafat: Pandemia poate sa fie scoala. Ce am vazut timp de 2 ani trebuie sa folosim in viitor

Arafat: Pandemia poate sa fie scoala. Ce am vazut timp de 2 ani trebuie sa folosim in viitor

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/arafat-pandemia-poate-sa-fie-scoala/

Raed Arafat, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta (DSU), spune ca asupra pandemiei de acum a avut un impact important si criza economica din anii 2010-2011, cand reducerea salariilor din sistemul sanitar cu 25% a dus la plecarea a sute de specialisti in strainatate.

“Pandemia asta poate sa fie o scoala deja. Ce am vazut timp de 2 ani, pentru ca am tras foarte multe concluzii, trebuie sa folosim pentru viitor. (…) Sistemele sanitare nu au fost gandite ca sisteme reziliente, au fost gandite ca afaceri, conceptii de venituri, pierderi etc, care, atunci cand te confrunti cu un dezastru de lunga durata, automat acest sistem incepe sa aiba probleme. (…) Noi am identificat o problema dupa criza economica din 2010 – 2011. In timpul acelei crize am facut niste greseli mari care au dus la pierderi foarte mari de personal catre alte tari, reducerea salariilor peste noapte cu 25% fara sa discutam cu medicii tineri care aveau credite, fara sa vedem care este situatia reala a lor si cum putem sa ii sprijinim. (…) In mod normal, sectorul sanitar trebuia sa fie lasat in pace atunci, sa mearga mai departe. Cele mai mari pierderi de personal si impact le-am avut atunci. (…) Criza de atunci are impactul ei inclusiv astazi, noi am simtit impactul ei asupra pandemiei de acum”, a declarat Raed Arafat in cadrul unei dezbateri, citat de Agerpres.

Potrivit demnitarului, in medicina de urgenta, Romania a pierdut atunci sute de specialisti, care sunt acum in Marea Britanie, Belgia, Franta, Irlanda, Germania.

“Nu am gasit destui anestezisti, medici de urgenta, destul personal. Multe alte probleme serioase nu functionau. O parte dintre probleme aveau origine in abordarea noastra catre sistemul sanitar, subfinantare, si o abordare care nu considera sistemul sanitar ca un sistem neaparat esential, care trebuie protejat, si pe care l-am bagat in malaxorul rezolvarii crizei economice prin reducerea cheltuielilor din sistemul sanitar, care oricum era subfinantat. Pandemia ne-a invatat ca in cazul unui dezastru de lunga durata, cum este cel prin care trecem, sunt masuri care uneori trebuie sa fie adoptate periodic, care nu sunt cele mai populare masuri. Am luat decizii, impreuna cu Ministerul Sanatatii, de a reduce activitatea electiva in favoarea pacientilor COVID, avand in vedere presiunea mare care era in spitale in perioada respectiva. Mediatic, acest lucru a fost folosit – ca noi am inchis spitalele pentru pacienti. Real, daca citim hartiile, medicul putea sa decida oricand ce pacient poate fi amanat, ce pacient poate fi primit in contextul in care se afla spitalul respectiv, fara sa impacteze bolnavii care nu pot fi amanati”, a explicat acesta potrivit sursei citate.

Astfel, el a subliniat ca pandemia a fost si ramane ‘o scoala despre modul in care trebuie sa ne organizam, sa devenim mai rezilienti si sa rezolvam unele probleme din timp’.

Etichete: pandemie, sistem sanitar, criza economica, raed arafat

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: