Apel la medicii de familie sa continue programul national de imunizare si in aceasta perioada

24/04/2020
Apel la medicii de familie sa continue programul national de imunizare si in aceasta perioada

Apel la medicii de familie sa continue programul national de imunizare si in aceasta perioada

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/apel-la-medicii-de-familie-sa-continue-programul-national-de-imunizare-si-in-aceasta-perioada/

Ministerul Sanatatii face apel la medicii de familie sa continue programul national de imunizare si in aceasta perioada, deoarece, in afara de infectia cu noul coronavirus, exista si alte boli care pot fi prevenite prin vaccinare, a declarat Andrei Baciu, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, trebuie neaparat sa se tina cont si de ceilalti bolnavi si de celelalte patologii existente, care, spune el, nu au luat pauza.

“Facem apel la medicii de familie sa continue programul national de imunizare si in aceasta perioada. Ministerul Sanatatii a spus ca medicii de familie sunt pregatiti si abilitati sa faca vaccinurile prevazute in programul national de vaccinare. (…) Ministerul Sanatatii solicita organizarea votului in plen asupra legii propuse de minister in 2017 si normele de aplicare a acesteia ce vor fi realizate cat mai repede cu putinta”, a declarat secretarul de stat in MS, conform sursei citate.

De asemenea, el a precizat ca trebuie ridicat standardul vaccinarii si in cazul vaccinurilor optionale cum este cel antigripal.

“Sunt numeroase grupurile de experti care lucreaza pentru a descoperi cat mai repede o substanta care sa fie inglobata cat mai repede intr-un vaccin preventiv impotriva acestui nou tip de coronavirus. Acest lucru nu poate decat sa tina ridicat standardul vaccinarii, programul de vaccinare, cat si vaccinurile pe care in acest moment le consideram optionale – cum este vaccinul antigripal. Anul trecut am observat o crestere a celor care s-au vaccinat impotriva gripei – peste 1,5 milioane -, dar nu este suficient. Avem peste 2,5 milioane de persoane care fac parte din grupe de risc si care ar trebui sa faca acest vaccin”, a mai spus secretarul de stat.

Totodata, el a adaugat ca, in prima parte a acestui an, Ministerul Sanatatii a demarat licitatia pentru vaccinul antigripal si a realizat si primele achizitii, astfel incat in toamna sa nu existe discontinuitati in timpul campaniei de vaccinare.

El a sustinut ca trebuie continuat efortul de vaccinare mai ales pentru patologiile virale, cu afectare a sistemului respirator.

“Trebuie sa facem toate demersurile astfel incat sa nu se agraveze, sa nu se suprapuna aceste patologii care afecteaza concentric sistemul respirator. Din nefericire, suntem in continuare cu o rata mai scazuta a vaccinarii, mai scazuta decat cea recomandata de OMS, daca este sa vorbim de calendarul clasic”, a adaugat reprezentantul MS.

Continut educational:

Ministerul Sanatatii a pus in transparenta decizionala un Ordin care se refera si la posibilitatea de a compensa vaccinurile pentru persoanele din grupa de risc.

“A fost pus in transparenta de MS Ordinul 861 care prevede si chestiuni referitoare la vaccinare – de a veni cu o rambusare a platii vaccinului pentru persoanele aflate in grupa de risc, ceea ce ar fi un pas important pentru noi, ca tara. Intelegem importanta preventiei si trebuie sa facem si pasi in acest sens”, a mai declarat Baciu.

Etichete: program national de imunizare, program national de vaccinare, vaccinare la medicul de familie, vaccinare antigripala, vaccinare ROR, legea vaccinarii

autor

Autor: Adriana Pavel

2 Comentarii

 1. Ana Mihaela Corban says:

  Important este ca Ministerul Sănătății sa si plateasca medici.Decontarile nu s-au făcut din luna nov.2019.

 2. Dan says:

  Adteptam cu nerabdare:
  Baza stiintifica ( Nu baza Big Farma) prin care un medic imunizeaza in plina PANDEMIE pentru alte boli!!!
  Dotarea medicilor de familie cu dezinfectate pentru maini, pentru suprafete.
  Dotarea medicilor de familie cu halate de unica folosi ta, masti, manusi , necesare la fiecare pacient immunizations!
  Plata facturilor pentru iminizarile anterioare.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: