APCR: Subfinantarea sistemului de sanatate va continua sa faca victime. Situatia este dramatica

22/08/2018

APCR: Subfinantarea sistemului de sanatate va continua sa faca victime. Situatia este dramatica

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/apcr-subfinantarea-sistemului-de-sanatate-va-continua-sa-faca-victime-situatia-este-dramatica/


Alianta Pacientilor Cronici din Romania (APCR) ii transmite prim-ministrului Viorica Dancila ca ‘subfinantarea sistemului de sanatate va continua sa faca victime’, precizand ca in proiectul pentru rectificarea bugetului de stat apar reduceri de fonduri care vor cauza ‘o amputare a serviciilor medicale si a accesului la medicamente’, relateaza Agerpres.

“Subfinantarea sistemului de sanatate va continua sa faca victime, intrucat moartea ajunge astazi mai repede la pacientii pierduti in jungla din centrul sistemului de sanatate decat sosesc banii in spitale si medicamentele in farmaciile acestora”, se arata intr-o scrisoare deschisa a APCR transmisa premierului Viorica Dancila, ministrului Finantelor, Eugen Teodorovici, ministrului Sanatatii, Sorina Pintea, si presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Razvan Vulcanescu.

Totodata, APCR remarca alocarea de doar 4,9% din PIB pentru cheltuieli pentru sanatate – in scadere de la 5,7% in 2010 si mult sub media UE – de 9,9%.

“Suntem codasi la majoritatea indicatorilor de sanatate. Uniunea Europeana a semnalat o serie de tendinte nefavorabile, inclusiv cresterea ratelor de mortalitate pentru cele mai frecvente cauze de deces (boli cardiovasculare si cancer pulmonar, de san si colorectal), cresterea numarului de cazuri noi de HIV/SIDA si scaderea dramatica a ratelor de imunizare”, spune APCR in scrisoarea adresata premierului.

De asemenea, APCR precizeaza ca lipsa banilor din sanatate si proasta gestionare a putinelor resurse existente determina autoritatile din domeniu ‘sa depuna eforturi de tip pompieristic, menite sa stinga doar numarul din ce in ce mai mare de crize, generate de lipsa de medicamente, politica de preturi si accesul pacientilor la servicii medicale si medicamente, in general’.

“Chiar si in aceste conditii de criza, ‘de medicina de razboi’ cum isi descriu unii medici activitatea, in proiectul de ordonanta pentru rectificarea bugetului de stat apare o taiere de 1,5 miliarde RON credite de angajament si 2,5 miliarde RON credite bugetare de la titlul bunuri si servicii, cu alte cuvinte o amputare a serviciilor medicale si a accesului la medicamente. Trebuie sa aveti in vedere faptul ca exista spitale in care 80% din resursele financiare se duc catre salariile personalului si doar 5% catre achizitia de medicamente. Solutia nu este sa taiati din bugetul si asa extrem de firav al sanatatii, ci sa puneti accent pe eficientizare si pe o finantare corecta a programelor nationale curative, inclusiv o finantare corecta a sistemului in sine”, mai arata Alianta Pacientilor Cronici potrivit sursei mentionate.

Conform APCR, situatia este ‘dramatica’. ‘In cazul in care se va ajunge la o plafonare a achizitiilor in spitale in cadrul programelor nationale curative si a celor cost-volum, va veti confrunta cu inca o criza, cea a mortilor-vii, asa cum imi descria un pacient starea sa de spirit la momentul anuntului trecerii numelui sau pe o lista de asteptare la tratament”, precizeaza sursa citata.

De asemenea, reprezentantii APCR au subliniat ca ‘bolile cronice nu se trateaza de politicieni cu promisiuni si amanari’, ci de medicii specialisti cu medicamente recomandate si administrate la timp pacientilor.

“Vom informa, conform obiceiului instituit in tara noastra, Comisia Europeana despre drama pacientilor din Romania, dar si pe presedintele acesteia, dl. Jean-Claude Juncker”, mai arata APCR in scrisoarea deschisa.

 

Autor: FormareMedicala.ro

1 Comentarii

  1. Alexandru Doru says:

    Vointa si decizia vine din Parlamentul Romaniei.Ei sunt cei pe care trebuie sa-i tragem la raspundere!Ce sa faci cu un ministru care nici macar nu stie cu ce sa mananca medicina din Romania?

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: