Anomaliile pulmonare interstitiale la fumatori se asociaza intr-o proportie mica cu emfizem

18/05/2011

Anomaliile pulmonare interstitiale la fumatori se asociaza intr-o proportie mica cu emfizem

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/anomaliile-pulmonare-interstitiale-la-fumatori-se-asociaza-intr-o-proportie-mica-cu-emfizem/

Anomaliile pulmonare interstitiale la fumatori sunt asociate mai degraba cu reducerea capacitatii pulmonare totale si mai putin cu emfizem, evidentiaza rezultatele unui studiu publicat recent de revista “New England Journal of Medicine”.

Pentru a identifica anomaliile pulmonare interstitiale intr-o cohorta de fumatori, investigatorii au evaluat 96% din peste 2.500 de scanari pulmonare efectuate cu ajutorul tomografiei computerizate de inalta rezolutie. La studiu au participat persoane cu varsta cuprinsa intre 45 si 80 de ani, care aveau un istoric de fumator  de un pachet de tigari pe zi cel putin zece ani. Dintre cei evaluati, 44% erau fumatori activi, iar 41% indeplineau criteriile de diagnostic pentru boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC).

Conform studiului, este mult mai probabil ca la pacientii cu anomalii pulmonare interstitiale sa se instaleze un deficit pulmonar restrictiv decat la cei care nu prezinta astfel de anomalii (deficitul pulmonar restrictiv a fost definit ca fiind capacitatea pulmonara totala mai mica de 80% fata de valoarea prezisa).

De asemenea, este mai putin probabil ca pacientii cu anomalii pulmonare interstitiale sa indeplineasca criteriile de diagnostic pentru BPOC, decat cei fara anomalii. Efectul prezentei anomaliilor pulmonare interstitiale asupra capacitatatii pulmonare totale si emfizemului au fost dependente de statutul BPOC.

O expunere mai mare la fumul de tutun si fumatul curent au fost asociate pozitiv cu anomaliile pulmonare interstitiale. “La fumatori, anomaliile pulmonare interstitiale – prezente cel putin o data la fiecare 12 scanari tomografice –  au fost asociate cu reducerea capacitatii pulmonare totale si o rata mai scazuta de emfizem”, au subliniat autorii studiului.

Desi distrugerea parenchimului pulmonar si emfizemul sunt modificari clasice asociate cu fumatul cronic, intr-un editorial care insoteste prezentarea acestui studiu, medicul Talmadge E. King, de la University of California din San Francisco, descrie cum, la fumatori, emfizemul poate coexista cu fibroza pulmonara. Pacientii cu fibroza pulmonara combinata cu emfizem sunt de obicei barbati, fumatori.

Starea acestora este caracterizata de dispnee severa la efort si reducerea capacitatii de difuziune a gazelor. Acesti pacienti sunt, de asemenea, predispusi la un risc mai mare de hipertensiune pulmonara si cancer pulmonar, iar cei cu fibroza pulmonara combinata cu emfizem prezinta un risc mai mare de deces decat pacientii cu fibroza pulmonara idiopatica fara emfizem.

“Desi interesante, rezultatele acestui studiu nu ar trebui sa schimbe practica clinica, cu exceptia intensificarii efortului medicilor in directia atentionarii asupra efectelor nocive ale fumatului si convingerii pacientilor lor sa renunte la acest viciu”, a concluzionat  dr. King.

autor

1 Comentarii

  1. Naniel Cretu says:

    Buna seara va rog frumos va implor daca ma poate ajuta cineva cu a ma putea diagnostica cu dibraza pulmonara

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: