Angajatii CJAS-urilor din tara au intrat in protest generalizat pe perioada nedeterminata

02/11/2023
Angajatii CJAS-urilor din tara au intrat in protest generalizat pe perioada nedeterminata

Angajatii CJAS-urilor din tara au intrat in protest generalizat pe perioada nedeterminata

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/angajatii-cjas-urilor-din-tara-au-intrat-in-protest-generalizat-pe-perioada-nedeterminata/

Blocul National Sindical (BNS), alaturi de afiliatul sau Federatia Sindicatelor Caselor de Asigurari de Sanatate, informeaza ca incepand de joi, 2 noiembrie 2023, angajatii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, ai Casei de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti, ai Caselor Judetene de Asigurari de Sanatate si ai Casei de Asigurari de Sanatate a Apararii, Ordinii Publice, Sigurantei Nationale si Autoritatii Judecatoresti intra in protest generalizat pe perioada nedeterminata.

“Aceasta decizie survine ca urmare a faptului ca, dupa luni de zile de dialog si de asteptare, am constatat ca pentru cei mici ca numar, in ciuda raspunderilor sociale majoare pe care acestia le au, nu se gasesc solutii. Insa sunt gasite solutii satifacatoare si imediate pentru cei mari, de ordinul zecilor de mii de salariati.”, transmite Blocul National Sindical, intr-un comunicat de presa.

Potrivit sursei citate, BNS, FSCAS si conducerea CNAS au incercat rezolvarea problemelor de salarizare din aceasta institutie, promovand un proiect de lege pentru a genera suportul legislativ necesar corectiilor salariale, in conditiile in care salariatii din aceste institutii nu au beneficiat de niciun fel de crestere salariala din 2018 pana in prezent!

Aceasta, in ciuda faptului ca, in perioada pandemiei de COVID-19, institutia a functionat la capacitate maxima cu toti salariatii sai pentru a putea sa asigure finantarile necesare tuturor furnizorilor de servicii de sanatate implicati.

“Desi proiectul de lege trimis in Parlament viza in mod direct salarizarea lucratorilor din CNAS, anumiti ministri si parlamentari au intervenit prin amendate pentru alte tipuri de categorii de salariati din sectorul de sanatate publica (nu putini la numar), ce nu erau vizati de proiectul legii.

In aceste conditii, ne-am trezit in ultima saptamana de lucru a sesiunii parlamentare precedente (luna iunie a.c), ca proiectul de lege ajuns pe agenda plenului Camerei Deputatilor (camera decizionala) a fost retras de la vot, motivul fiind ca impactul financiar este unul foarte mare din cauza acestor noi amendamente.
In ciuda unor promisiuni care ne-au fost facute dupa protestul din data de 10 iulie 2023, am constatat ca s-au gasit solutii prin ordonante de urgenta pentru alte categorii de salariati din sanatate, cu exceptia noastra.

Odata cu anuntul public al Guvernului, concretizat prin asumarea raspunderii pe Legea privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung, s-a produs un fenomen extrem de periculos: peste 100 de salariati din CNAS, CASMB, OPSNAJ si CAS judetene au migrat catre alti ordonatori de credite din sistemul public.”, mai transmite BNS.

Potrivit organziatiei sindicale, acest fenomen aduce grave atingeri functionarii CNAS, CASMB, OPSNAJ si CAS judetene privind relatia cu cei peste 40.000 de furnizori de servicii de sanatate punand in pericol:

• decontarea cheltuielilor prestatorilor de servicii (ex: spitale, farmacii);
• asigurarea cu medicamente si materiale sanitare din Programele Nationale de Sanatate pentru pacientii cu boli cronice;
• cresterea exponentiala a perioadelor de procesare si decontare a concediilor medicale;
• scaderea capacitatii de interactiune cu populatia beneficiara de servicii publice de sanatate.

“In ciuda eforturilor comune pe care le-am facut pe partea sindicala, impreuna cu presedintele CNAS si conducerea executiva a acesteia (carora le multumim public pentru deschiderea si cooperarea pe care le-au manifestat pana in prezent) ne vedem nevoiti sa apelam la aceasta solutie disperata: protest generalizat pe perioada nedeterminata!”, a mai anuntat BNS, care a adaugat ca, de joi, 2 noiembrie 2023, activitatea de relatii cu publicul va fi grav perturbata, inclusiv procesarea tuturor documentelor venite de la furnizorii de servicii, de la companii (concedii medicale) si, nu in ultimul rand, a programelor nationale de sanatate.

In acest sens, 90% din salariatii Casei si-au exprimat acordul cu privire la acest protest, cu exceptia conducatorilor institutiei de la nivel central si teritorial.

“Nu am cerut rectificari bugetare! Resursele financiare necesare salariilor noastre sunt insignifiante si se regasesc deja in bugetul CNAS datorita economiilor facute la fondul de salarii pe parcursul acestui an. Atragem inca o data atentia ca, in ultimii 4 ani, prin plecari voluntare, aceasta institutie a pierdut peste 25% din totalul salariatilor din motive de politica salariala. Avem nevoie de o solutie juridica pentru a putea plati salarii corecte lucratorilor din CNAS, CASMB, CAS judetene si OPSNAJ! In fata publicului ne cerem scuze pentru aceasta situatie dificila si pentru neplacerile care vor urma! Am depus eforturi considerabile si simtim ca acestea nu au fost intelese in intregime, iar buna noastra credinta a fost interpretata gresit de catre politicieni.”, a mai transmis BNS.

Etichete: protest CNAS, protest angajati CJAS, salarii angajati CJAS, BNS

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: