Analiza: Piata serviciilor medicale private a inregistrat un nivel record in 2021

12/04/2022
Analiza: Piata serviciilor medicale private a inregistrat un nivel record in 2021

Analiza: Piata serviciilor medicale private a inregistrat un nivel record in 2021

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/analiza-piata-serviciilor-medicale-private-a-inregistrat-un-nivel-record-in-2021/

Cifra de afaceri a pietei serviciilor medicale private din Romania a crescut cu 11% fata de 2019 si a inregistrat un nivel record peste cel al anului 2011, ajungand la 15,4 miliarde de lei in 2020.

“Pentru 2021 analistii KeysFin estimeaza depasirea pragului de 17 miliarde de lei, pe fondul procesului de testare si al cererii crescute de servicii din privat, in contextul directionarii eforturilor din spitalele publice catre tratarea pacientilor COVID-19. Mai mult, rezultatul net (profit minus pierdere neta) al furnizorilor de servicii medicale private a crescut cu 16% fata de 2019 si a fost de 312 ori (+31.080%) mai mare decat minimul istoric atins in 2011, atingand valoarea de 2,6 miliarde de lei in 2020, datorita conditiilor pe care pacientii romani le gasesc in spitalele private: calitatea serviciilor oferite, aparatura performanta, spatiile de consult, tratament si interventii, forta de munca profesionista.”, precizeaza KeysFin intr-un comunicat de presa.

In contextul unui sistem public de sanatate depasit, care s-a concentrat pe gestionarea pandemiei de COVID-19, lasand la o parte ceilalti pacienti, operatorii medicali privati au venit in sprijinul cetatenilor si au raspuns exact acestor nevoi. Tendinta de crestere sustinuta a acestei piete, bazata pe investitii si profesionalism se va mentine pe termen mediu. Sistemul public de sanatate ar trebui sa urmeze modelele occidentale, mai eficiente si sa inceapa sa puna mult mai mult accent pe educatie si preventie, spre exemplu prin programe nationale de screening, iar printr-o schema de finantare public-privata, pe modelul sistemului de pensii, sustinuta si de fondurile europene, sa profite de aceasta oportunitate rara, astfel incat Romania sa-si recladeasca infrastructura sanitara. O abordare proactiva ar trebui sa includa existenta know-how-ului atat in software cat si din medicina si sa acopere segmentul de new healthcare care este definit in prezent de avansul tehnologiei, al telemedicinei si al inteligentei artificiale”, a declarat Diana Florescu, analist economic KeysFin, conform sursei citate.

Piata serviciilor medicale private este una dintre putinele in care numarul de companii a crescut substantial, cu 9% fata de 2019 si cu 125% fata de 2011, la aproape 23,1 mii de companii in 2020.

Si forta de munca a crescut cu 1,3% fata de 2019 si a fost cu 75% peste nivelul din 2011, ajungand la aproape 78 de mii de angajati in 2020.

Topul celor mai mari companii dupa cifra de afaceri a ramas neschimbat in ultimii ani. Toti cei 3 jucatori si-au majorat insa cota de piata, mai precizeaza sursa mentionata.

Per ansamblu, top 10 companii care ofera servicii medicale private concentreaza aproape 22% din valoarea acestei piete pe plan local.

Cheltuielile publice cu sanatatea din Romania, intre ultimele 5 din UE

Potrivit ultimelor date de la Eurostat cheltuielile guvernamentale cu sanatatea au fost de aproximativ 12 miliarde de euro in anul pandemiei, situand astfel Romania pe locul 15 cu 1,1% din totalul Uniunii Europene.

Potrivit analizei KeysFin, Germania, Franta si Italia au fost in varful clasamentului cu 287, 207 respectiv 130 miliarde de euro, iar ca ponderi 26,7%, 19,3% respectiv 12% din totalul cheltuielilor publice cu sanatatea din UE in 2020. Ca pondere in Produsul Intern Brut insa, datele Eurostat plaseaza Romania intre ultimele 5 state europene cu doar 5,5% din PIB, departe de Austria, Cehia si Franta, toate cele 3 statele avand cheltuieli cu sanatatea aproape duble, de peste 9% din PIB in 2020.

Desi initial Romania si celelalte state europene au fost prinse pe picior gresit in privinta dotarii cu echipamente de protectie, numarul de paturi, ventilatoare sau de personal medical, s-au dezvoltat o serie de mecanisme ce pot fi implementate rapid in cazul unor noi evolutii sanitare similare, mai concluzioneaza analistii KeysFin.

Analiza KeysFin are la baza datele financiare anuale, neajustate, agregate, raportate de companii la Ministerul Finantelor (la sfarsitul perioadei) care au ca domeniu principal de activitate unul dintre codurile CAEN aferente grupei 86: Activitati referitoare la sanatatea umana. Toate cifrele sunt exprimate in lei iar datele au fost extrase la inceputul lui 2022.

Etichete: piata serviciilor medicale private, furnizori privati servicii medicale, cheltuieli publice cu sanatatea

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: