Amplu studiu privind tulburarile psihiatrice complexe, coordonat de un cercetator roman

17/10/2022
Amplu studiu privind tulburarile psihiatrice complexe, coordonat de un cercetator roman

Amplu studiu privind tulburarile psihiatrice complexe, coordonat de un cercetator roman

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/amplu-studiu-privind-tulburarile-psihiatrice-complexe-condus-de-un-cercetator-roman/

Un cercetator roman coordoneaza un amplu studiu privind tulburarile psihiatrice. Echipa condusa de Sergiu Pasca, profesor de psihiatrie si stiinte comportamentale la Universitatea Stanford a reusit sa implanteze un tip de celule cerebrale umane, denumite organoide, in exemplare tinere de soareci pentru a studia tulburarile psihiatrice complexe precum schizofrenia, si pentru a experimenta o serie de tratamente, informeaza AFP si Agerpres.

Potrivit surselor citate, tulburarile mintale sunt foarte greu de studiat pentru ca animalele nu le resimt in acelasi fel ca oamenii, iar acestia din urma nu pot face obiectul unor experimente in vivo.

“Cercetatorii practica deja tehnica plasarii in cultura, in vase Petri, a unor tesuturi de creier uman obtinute din celule stem. Dar, in laborator, neuronii nu ajung la marimea pe care ar avea-o intr-un creier uman adevarat. Transplantandu-le intr-un animal tanar, am constatat ca organoidele pot sa devina destul de mari si vascularizate si, deci, sa fie alimentate de reteaua sangvina a soarecelui, ajungand sa ocupe pana la aproximativ o treime din emisfera creieruluiā€¯, a precizat Sergiu Pasca, autor principal al studiului publicat in revista Nature.

De asemenea, noua tehnica ar putea fi utilizata pentru a testa o serie de medicamente noi pentru tratarea diferitelor tulburari psihiatrice.

Sergiu Pasca este un medic si om de stiinta romano-american, care lucreaza in prezent ca profesor de psihiatrie si stiinte comportamentale la Universitatea Stanford din Statele Unite.

Etichete: sergiu pasca, tulburari psihiatrice complexe, schizofrenia

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: