Alimentele care cresc cu 40% riscul diabetului de tip II

04/07/2014

Alimentele care cresc cu 40% riscul diabetului de tip II

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/alimentele-care-cresc-cu-40-riscul-diabetului-de-tip-ii/

obezitate-fastfoodUn pacient care consuma cartofi prajiti sau carne preparata in ulei va avea un risc de diabet de tip II si de boli de inima cu 39% mai mare decat o persoana cu o dieta sanatoasa. Un nou studiu realizat de cercetatorii americani publicat in “The American Journal of Clinical Nutrition” atrage atentia asupra riscului in diabetul de tip II si in boala coronariana prin consumul de alimentele gatite in ulei.

Bolile cardiometabolice cauzate de alimentele gatite in ulei

Autorii studiului precizeaza ca o alimentatie in care predomina carnea sau cartofii gatiti prin prajire in ulei au un impact major in instalarea bolilor cardiometabolice pe termen lung.

Boala coronariana si diabetul de tip II sunt principalele afectiuni cu risc in urma unei diete in care predomina alimentele prajite in ulei, conform noului studiu.

In cadrul studiului au fost incluse 100.000 de persoane. Cele care au consumat de cinci-sase ori pe saptamana  alimente prajite in ulei aveau un risc de a face diabet de tip II sau boala coronariana cu 39% mai mare fata de persoanele care consumau acest aliment doar o data pe saptamana.

Acizii grasi absorbiti de alimente prin prajire contribuie la cresterea colesterolului, cresterea tensiunii arteriale dar si la un nivel mai mare de stres oxidativ.

Stresul axidativ este unul din factorii de risc in boli precum ateroscleroza, boala Parkinson, cancer, sindromul de oboseala cronica.

O dieta bogata in fructe si legume poate preveni deteriorarea celulelor cauzata de stresul oxidativ.

In acest caz, specialistii recomanda limitarea consumului de alimente gatite in ulei, precum si prepararea acasa a meselor importante ale zilei.

Pentru mai multe informatii despre o nutritie echilibrata si sanatoasa, despre etapele intocmirii unui regim alimentar individualizat dar si despre combinarea corecta a alimentelor, consultati cursul EMC online si gratuit Nutritia in practica MF.

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: