Stiri medicale

Alimentatia bogata in proteine, cu risc crescut de cancer si diabet

Data ultimei actualizari: 11/03/2014

proteineUn nou studiu realizat de cercetatorii americani si publicat in revista “Cell Metabolism” trage un semnal de alarma asupra dietelor bogate in proteine. Cercetatorii sustin ca o alimentatie bogata in carne rosie, oua si produse lactate poate afecta major sanatatea, cauzand chiar diabet si cancer.

Alimentatia cu proteine – un risc de patru ori mai mare de diabet

In acest studiu, cercetatorii au analizat comportamentul alimentar a peste 6000 de adulti cu varsta de peste 50 de ani, intr-un interval de aproximativ doua decenii.

Rezultatele studiului au aratat ca o nutritie bogata in proteine, precum oua, lactate si carne rosie poate duce la afectiuni importante.

Astfel, la finalul studiului, persoanele cu o alimentatie bogata in proteine aveau un risc de patru ori mai mare de diabet sau anumite tipuri de cancer.

Cu toate acestea, cercetatorii puncteaza faptul ca persoanele de peste 65 de ani trebuie sa-si adapteze alimentatia la nevoile corpului. In acest caz, consumul de proteine este marit pentru preventia anumitor boli.

Ce cantitate de proteine trebuie recomandata pacientilor

Specialistii recomanda o cantitate de proteine in functie de varsta si de greutatea pacientilor.

Cantitatea pe care o propun este de 0,8g de proteine/kg, aproximativ astfel 50g/zi pentru o persoana de 59 kg.

In acelasi timp, se recomanda o alimentatie bogata in fructe si legume mai ales pentru preventia supraponderalitatii si obezitatii, probleme de sanatate majore in ziua de azi.

Pentru mai multe informatii despre aportul necesar de proteine, despre calcularea aportului caloric in functie de metabolismul bazal si activitatea fizica, precum si despre etapele intocmirii unei diete individualizate consultati cursul online Nutritia in practica MF, disponibil gratuit pe platforma FormareMedicala.

Stire preluata de pe www.agerpres.ro

Postati un comentariu

Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.