Alianta Pacientilor Cronici cere anularea scutirilor fiscale de la taxa de asigurari de sanatate

13/09/2023
Alianta Pacientilor Cronici cere anularea scutirilor fiscale de la taxa de asigurari de sanatate

Alianta Pacientilor Cronici cere anularea scutirilor fiscale de la taxa de asigurari de sanatate

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/alianta-pacientilor-cronici-cere-anularea-scutirilor-fiscale-de-la-taxa-de-asigurari-de-sanatate/

Reprezentantii Aliantei Pacientilor Cronici din Romania (APCR), au solicitat anularea scutirilor fiscale de la taxa de asigurari de sanatate, atragand atentia ca acestea insumeaza circa 4,8 miliarde de lei.

“Scutirile acordate de statul roman privind plata contributiei la fondul asigurarilor de sanatate insumeaza aproximativ 4,8 miliarde de lei, vorbim despre categoriile profesionale cele mai cunoscute, agricultori, constructori si industria alimentara. 4,8 miliarde de lei, raportat la fondul derulat de Casa Nationala anul trecut, inseamna undeva la 8,72% din fondul Casei de Asigurari de Sanatate, deci 8,72% din fondul Casei nu ajunge la pacienti, asta inseamna practic programul national de oncologie pe un an de zile aproximativ ca suma (…). Statul roman, cand ia astfel de decizii, trebuie sa compenseze si sa ofere acesti bani la schimb sau sa ofere scutiri in zone de, nu stiu, de impozit pe salariu doar, nu pe fondul de sanatate, care este unul dintre cele mai mici din Europa”, a afirmat Rozalina Lapadatu, vicepresedintele APCR, potrivit Agerpres.

Totodata, ea a semnalat si problema ‘colectarii defectuoase’ a taxelor la bugetul statului.

“Statul roman colecteaza undeva in jur de 30-35% din fondurile pe care ar trebui sa le colecteze (…). Toate majorarile astea fiscale care urmeaza vin sa acopere aceste goluri, faptul ca statul nu colecteaza 70% din taxe inseamna ca noi o sa platim de luna viitoare sau din ianuarie impozit mai mare pe casa, taxa de sanatate pe bonurile de masa si asa mai departe. (…) Cerem ca statul sa inceapa sa colecteze mai mult, nu doar 30% (…) sa colecteze prin institutiile pe care le are cat mai mult posibil si cerem majorarea alocarii bugetare pentru sanatate ideal undeva spre 9%”, a mai adaugat Rozalina Lapadatu.

Mai multe asociatii de pacienti au solicitat Guvernului sa renunte la scutirile de la plata Contributiei Asigurarilor Sociale de Sanatate (CASS).

Etichete: scutiri fiscale de la taxa de asigurari de sanatate, taxa asigurari de sanatate, alianta pacientilor cronici din romania

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: