Agentia Europeana a Medicamentului recomanda continuarea administrarii vaccinului produs de AstraZeneca

12/03/2021

Agentia Europeana a Medicamentului recomanda continuarea administrarii vaccinului produs de AstraZeneca

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/agentia-europeana-a-medicamentului-recomanda-continuarea-administrarii-vaccinului-produs-de-astrazeneca/

Agentia Europeana a Medicamentului (EMA) a recomandat ”continuarea administrarii” vaccinului anti-COVID-19 produs de AstraZeneca, subliniind ca la ora actuala nimic nu demonstreaza riscul unei coagulari sanguine mai puternice (tromboze) in cazul persoanelor vaccinate cu acest ser.

”Informatiile disponibile in acest stadiu indica faptul ca numarul tromboemboliilor la persoanele vaccinate nu este superior celui observat pe ansamblul populatiei”, afirma agentia europeana intr-un comunicat cita, joi, seara de France Presse si Agerpres.

Danemarca, Islanda si Norvegia au suspendat administrarea vaccinului AstraZeneca, iar Austria si Italia au retras temporar fiecare cate un lot din acest vaccin, potrivit surselor citate.

Agentia europeana mai mentioneaza ca intelege decizia Danemarcei de a suspenda preventiv pentru 14 zile administrarea vaccinului AstraZeneca si va continua evaluarea sa legata de cazurile de tromboze semnalate dupa vaccinarea cu acest ser.

Austria a suspendat duminica administrarea dozelor dintr-un lot de vaccinuri AstraZeneca dupa decesul unei persoane diagnosticate cu tromboza multipla (formarea de cheaguri de sange), aceeasi decizie fiind luata apoi si de Estonia, Lituania, Letonia si Luxemburg in privinta acelui lot din care 17 state membre ale UE au primit vaccinuri., mai scrie Agerpres.

Dupa semnalarea si a altor cazuri de tromboza in urma injectarii serului AstraZeneca, Danemarca, Norvegia si Islanda au suspendat administrarea acestui vaccin, ca masura de ”precautie”.

De asemenea, Italia a oprit joi administrarea dozelor dintr-un lot de vaccinuri anti-COVID-19 produse de AstraZeneca, in urma temerilor privind posibile formari de cheaguri de sange.

Agentia italiana pentru medicamente (AIFA) a declarat ca oprirea vaccinarii cu seruri din acel lot este o masura de precautie si ca nu a fost stabilita vreo legatura intre vaccin si eventualele ”efecte adverse serioase”.

Lotul de vaccinuri retras de Italia este diferit de cel semnalat anterior de Austria.

In schimb, alte state care folosesc vaccinul afirma ca nu s-au confruntat cu astfel de probleme. Spania, de pilda, a precizat, tot joi, ca in aceasta tara nu au fost semnalate deocamdata cazuri suspecte de formare a unor cheaguri de sange corelate cu administrarea vaccinului AstraZeneca.

La randul sau, sefa Agentiei Suedeze pentru Produse Medicale, Veronica Arthurson, a spus ca ”nu exista nimic care sa indice ca vaccinul (AstraZeneca) cauzeaza acest tip de cheaguri sanguine”.

Etichete: vaccin astrazeneca, vaccinare anti-covid, agentia europeana a medicamentului

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: