Adrian Gheorghe (CNAS): Ce aduce nou masura contributiei personale de la 1 iulie este transparenta

25/06/2021

Adrian Gheorghe (CNAS): Ce aduce nou masura contributiei personale de la 1 iulie este transparenta

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/adrian-gheorghe-cnas-ce-aduce-nou-masura-contributiei-personale-de-la-1-iulie-este-transparenta/

Masura contributiei personale pentru serviciile medicale oferite de furnizorii privati aflati in contract cu casele de asigurari de sanatate, respectiv pentru serviciile medicale de spitalizare continua, cazuri acute, intra in vigoare de la 1 iulie, potrivit conducerii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Seful CNAS a vorbit despre ‘noutatile concrete’ pe care le aduce ordonanta de urgenta aprobata joi de Guvern, printre care se numara existenta unui deviz estimativ pe care furnizorul privat va trebui sa i-l ofere oricarui pacient asigurat care vine sa se trateze si sa detalieze ce sume acopera Fondul National Unic al Asigurarilor Sociale de Sanatate pentru rezolvarea cazului si ce sume se percep in plus de catre furnizorul privat, relateaza Agerpres.

El a punctat ca nu este vorba despre coplata, ci despre contributia personala, care reprezinta o diferenta dintre tariful decontat din Fondul National Unic al Asigurarilor Sociale de Sanatate pentru rezolvarea unui caz si tariful perceput de un furnizor privat de servicii medicale pentru rezolvarea aceluiasi caz.

“Si in acest moment o persoana care este asigurata in sistemul asigurarilor sociale de sanatate din Romania se poate trata la privat, daca privatul este in contract cu casele de asigurari de sanatate. (…) Ce nu este posibil astazi, este ca furnizorul privat sa perceapa sume in plus fata de ceea ce deconteaza Casa din Fondul Unic al Asigurarilor de Sanatate pentru rezolvarea cazurilor. Asta nu inseamna ca nu se percep pe cai legale alte sume de catre furnizorul privat, intr-un fel justificat, deoarece tarifele decontate din Fond nu acopera costurile reale, insa exista in acest moment o masa mare de neclaritate pe care au admis-o public, inclusiv furnizorii privati. (…) Ce aduce nou masura contributiei personale de la 1 iulie este transparenta, mai exact, exista un deviz estimativ care are un format standard pe care furnizorul privat va trebui sa i-l ofere oricarui pacient asigurat care vine sa se trateze si sa detalieze foarte clar cat acopera Fondul pentru rezolvarea cazului si ce sume se percep in plus de catre furnizorul privat, in plus peste cat acopera Fondul pentru rezolvarea cazului, detaliat pe categorii de cheltuieli, medicamente, materiale sanitare, hrana, resursa umana si asa mai departe, astfel incat asiguratul care ia in considerare sa acceseze aceste servicii la furnizorul privat va avea o imagine completa inainte de a lua decizia daca sa ia aceasta optiune sau nu”, a explicat Adrian Gheorghe, presedintele CNAS, potrivit sursei citate.

El a mai adaugat ca devizul estimativ va fi valabil 5 zile lucratoare.

“Timp in care pacientul are timp sa se gandeasca, sa caute alte oferte si sa ia decizia, daca doreste sa continue sau nu. (…) A treia masura este ca, odata ce pacientul asigurat ia o decizie, nu poate merge mai departe decat daca isi ofera consimtamantul scris ca este de acord. De cate ori devizul estimativ initial se modifica pe parcursul internarii, deoarece pot aparea complicatii, situatii medicale neprevazute si asa mai departe, pacientul sau apartinatorul acestuia trebuie sa-si ofere de fiecare data consimtamantul scris, iar la final se ofera un decont care, din nou, prezinta detaliat cat a suportat Casa din Fond si ce se percepe in plus de catre furnizorul privat pentru acoperirea costului total, din nou, detaliat pe categorii de cheltuieli, un model identic cu cel al devizului estimativ”, a completat Adrian Gheorghe.

Etichete: contributie personala servicii medicale private, cnas

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: