Legislatie

LEGISLATIE MEDICALA
PROTOCOALE TERAPEUTICE
DOCUMENTE UTILE

Adeverinta medicala cu mentiunea “apt pentru munca”

Data ultimei actualizari: 14/12/2015

ADEVERINTA-MEDIC-EDUCATIE-FIZICAMedicului de familie ii sunt frecvent solicitate adeverinte medicale cu mentiunea explicita “apt pentru munca”. Alte variatii ale acestei solicitari sunt aptitudinea pentru diferite functii (director, de exemplu) sau utilaje (motostivuitor).

Aceste adeverinte sunt solicitate atat de angajatori care nu cunosc prevederile legale si obligatia incheierii unui contract cu un medic de medicina muncii, cat si de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (“somaj”).

Totusi legea nu permite medicului de familie sa completeze astfel de formulari pe documentele medicale. Guvernul a decis prin Hotararea nr. 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor urmatoarele:

 Art. 4

(1)   Supravegherea sanatatii lucratorilor este asigurata de catre medicii specialisti de medicina muncii.

Art. 16

(6^1)   Medicul de medicina muncii poate solicita medicului de familie adeverinta/scrisoare medicala care sa ateste starea de sanatate a viitorului angajat.

Nota autorului: aceasta adeverinta/scrisoare medicala este in mod evident o simpla informare catre medicul de medicina muncii asupra bolilor cu care se afla in evidenta pacientul si tratamentul curent.

Art. 17.

Fisa de aptitudine care finalizeaza examenul medical la angajarea in munca se completeaza numai de catre medicul de medicina muncii, in doua exemplare, unul pentru angajator si celalalt pentru lucrator.

Art. 44. 

Medicul specialist de medicina muncii si medicul de familie al lucratorului se vor informa reciproc si operativ referitor la aparitia unor modificari in starea de sanatate a lucratorului.

Art. 46. 

Dosarului medical ii sunt aplicabile prevederile art. 21-25 din Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003, referitoare la dreptul la confidentialitatea informatiilor si viata privata a pacientului. 

Art. 47. 

Lucratorii au acces, la cerere, la toate informatiile referitoare la starea lor de sanatate.

Mai mult, in Anexa 4 a Hotararii de Guvern este prevazut modelul Dosarului medical, documentul completat de medicul de medicina muncii. Acesta contine o singura referire la medicul de familie – campuri pentru numele si numarul de telefon ale acestuia.

Pentru bolile cronice pe care angajatul le-ar putea avea exista in Dosar o rubrica pe proprie raspundere:

Declar pe propria raspundere ca nu sunt in evidenta cu epilepsie, boli psihice, boli neurologice si nu sunt sub tratament pentru boli neuropsihice, diabet: …………………………………………………………..

Chiar si Procedura de primire si de solutionare a cererilor de loc de munca sau indemnizatie de somaj din 22.02.2002, emisa de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, cu modificarile ulterioare prin Ordine emise de ANOFM conform legii, prevede ca persoana in cautarea unui loc de munca trebuie sa depuna la ANOFM o cerere insotita de o “adeverinta medicala din care sa rezulte ca persoana este clinic sanatoasa sau apta de munca ori ca are eventuale restrictii medicale;” (Art. 5, alin (3), litera c.). Acest act normativ trebuie interpretat impreuna cu Hotararea Guvernului sus mentionata (nr 355/2007) care arata specialitatea medicului care poate elibera astfel de adeverinte – medicul de medicina muncii.

La insistentele pacientului care nu vrea sa plece din cabinet fara o adeverinta medicala asa cum i s-a cerut de catre angajator sau functionarii ANOFM, medicul de familie nu are dreptul legal sa elibereze decat o adeverinta medicala in care sa fie cuprinse diagnosticele cronice cu care pacientul se afla in evidenta. Eventual cu mentiunea in rubrica “S-a eliberat prezenta pentru:” “medicina muncii”, “dosar”, “la solicitarea pacientului”. Acest serviciu nu este decontata de casa de asigurari deci poate fi taxat conform tarifului afisat de cabinet.

 

Citeste si  Noul Cod Fiscal: Avantaje si dezavantaje pentru medicii de familie I

Citeste si  Noul Cod Fiscal: Avantaje si dezavantaje pentru medicii de familie II

Citeste si Zile de vacanta vs. absenta de la cabinet – conventia de inlocuire sau reciprocitate

 

Autor: Dr. Raluca Zoitanu

Raluca Zoitanu Dr. Raluca Zoitanu este medic specialist medicina de familie in Bucuresti, fondator si coordonator al Grupului Tinerilor Medici de Familie al Societatii Nationale de Medicina Familiei si al departamentului omolog al Asociatiei Medicilor de Familie Bucuresti. Din anul 2015 face parte din Biroul Executiv al WONCA Europe, organizatia european? a medicilor de familie.

Acest articol are 0 comentarii. Daca doriti sa vizualizati aceste comentarii sau sa postati dvs un comentariu trebuie sa va logati in contul dvs din platforma.Daca nu aveti cont, va puteti crea cont gratuit aici.