Adeverinta medicala cu mentiunea “apt pentru munca” (Update 2019)

14/12/2015

Adeverinta medicala cu mentiunea “apt pentru munca” (Update 2019)

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/adeverinta-medicala-cu-mentiunea-apt-pentru-munca/

ADEVERINTA-MEDIC-EDUCATIE-FIZICAActualizare 2019: Colegiul Medicilor din Romania a emis o informare prin care confirma ca legislatia in vigoare nu permite medicului de familie sa completeze documente medicale cu sintagma “apt”. Informarea poate fi citita AICI.

Medicului de familie ii sunt frecvent solicitate adeverinte medicale cu mentiunea explicita “apt pentru munca”. Alte variatii ale acestei solicitari sunt aptitudinea pentru diferite functii (director, de exemplu) sau utilaje (motostivuitor). 

Aceste adeverinte sunt solicitate atat de angajatori care nu cunosc prevederile legale si obligatia incheierii unui contract cu un medic de medicina muncii, cat si de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (“somaj”).

Totusi legea nu permite medicului de familie sa completeze astfel de formulari pe documentele medicale. Guvernul a decis prin Hotararea nr. 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor urmatoarele:

 Art. 4

(1)   Supravegherea sanatatii lucratorilor este asigurata de catre medicii specialisti de medicina muncii.

Art. 16

(6^1)   Medicul de medicina muncii poate solicita medicului de familie adeverinta/scrisoare medicala care sa ateste starea de sanatate a viitorului angajat.

Nota autorului: aceasta adeverinta/scrisoare medicala este in mod evident o simpla informare catre medicul de medicina muncii asupra bolilor cu care se afla in evidenta pacientul si tratamentul curent.

Art. 17.

Fisa de aptitudine care finalizeaza examenul medical la angajarea in munca se completeaza numai de catre medicul de medicina muncii, in doua exemplare, unul pentru angajator si celalalt pentru lucrator.

Art. 44. 

Medicul specialist de medicina muncii si medicul de familie al lucratorului se vor informa reciproc si operativ referitor la aparitia unor modificari in starea de sanatate a lucratorului.

Art. 46. 

Dosarului medical ii sunt aplicabile prevederile art. 21-25 din Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003, referitoare la dreptul la confidentialitatea informatiilor si viata privata a pacientului. 

Art. 47. 

Lucratorii au acces, la cerere, la toate informatiile referitoare la starea lor de sanatate.

Mai mult, in Anexa 4 a Hotararii de Guvern este prevazut modelul Dosarului medical, documentul completat de medicul de medicina muncii. Acesta contine o singura referire la medicul de familie – campuri pentru numele si numarul de telefon ale acestuia.

Pentru bolile cronice pe care angajatul le-ar putea avea exista in Dosar o rubrica pe proprie raspundere:

Declar pe propria raspundere ca nu sunt in evidenta cu epilepsie, boli psihice, boli neurologice si nu sunt sub tratament pentru boli neuropsihice, diabet: …………………………………………………………..

Chiar si Procedura de primire si de solutionare a cererilor de loc de munca sau indemnizatie de somaj din 22.02.2002, emisa de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, cu modificarile ulterioare prin Ordine emise de ANOFM conform legii, prevede ca persoana in cautarea unui loc de munca trebuie sa depuna la ANOFM o cerere insotita de o “adeverinta medicala din care sa rezulte ca persoana este clinic sanatoasa sau apta de munca ori ca are eventuale restrictii medicale;” (Art. 5, alin (3), litera c.). Acest act normativ trebuie interpretat impreuna cu Hotararea Guvernului sus mentionata (nr 355/2007) care arata specialitatea medicului care poate elibera astfel de adeverinte – medicul de medicina muncii.

La insistentele pacientului care nu vrea sa plece din cabinet fara o adeverinta medicala asa cum i s-a cerut de catre angajator sau functionarii ANOFM, medicul de familie nu are dreptul legal sa elibereze decat o adeverinta medicala in care sa fie cuprinse diagnosticele cronice cu care pacientul se afla in evidenta. Eventual cu mentiunea in rubrica “S-a eliberat prezenta pentru:” “medicina muncii”, “dosar”, “la solicitarea pacientului”. Acest serviciu nu este decontata de casa de asigurari deci poate fi taxat conform tarifului afisat de cabinet.

 

Citeste si  Noul Cod Fiscal: Avantaje si dezavantaje pentru medicii de familie I

Citeste si  Noul Cod Fiscal: Avantaje si dezavantaje pentru medicii de familie II

Citeste si Zile de vacanta vs. absenta de la cabinet – conventia de inlocuire sau reciprocitate

 

Autor: Raluca Zoitanu

2 Comentarii

  1. DANUT SUBTIRELU says:

    Eu pe data de 16,12,2019 chiar m-am izbit de problema asta .Am fost la AOJFM BUZAU sa ma inscriu ca somer fara indemnizatie pentru a putea beneficia de locurile de munca subventionate pentru anul viitor si respectiv cursuri.M-am prezentat la agentia de somaj mai sus mentionata cu actele cerute si am fost respins pentru ca pe adeverinta mea eliberata de medicul de familie nu scria APT DE MUNCA ,ba chiar mai mult foarte iritati de faptul ca medicul de familie mi-a trecut pe adeverinta medicala o boala psihica care nu ridica probleme si anume “Depresie usoara” legata si de faptul ca am si tensiune ,cred ca probleme cu care se confrunta toata lumea.A trebuit sa ma duc la medicul psihiatru sa-i spun ce mi s-a intamplat si mi-a spus ca este efectiv o aberatie decizia celor de la somaj si ca este o totala discriminare.Sunt politisti care-si trag gloante in cap, la acestia le-a cerut cineva sa fie “APT DE MUNCA ” .In fine am acuma document dat de un specialist psihiatru apt de munca si activitati de instruire profesionala .Maine ma duc la somaj sa vad ce mai zic .

  2. Emilian says:

    Sistemul inca este de tot rahatul, ar trebui sa existe un sistem automat, prin care doctorul dupa numele, sau alte date dupa buletin sa poata intra intr-o baza de date sa vada toate bolile antecedente, nemaifiind nevoie de contactarea medicului de familie. La ce naiba s-au inventat cardurile alea de sanatate. Am vazut colegi care erau nevoiti sa mearga in localitatea nustiu care pt. o amarata de foaie, pt. ca acolo se afla medicul, in ziua in care erau anagajati in cateva ore, pt. ca si angajatorul ii trebuie domne actele in aceeasi zi. Plus aceasta verificare ar trebui facuta de angajator, el sa aiba medicul, daca nu cel mai apropiat cabinet pe banii si timpul angajatorului. Si sistem online, fara mama lor de calculatoare speciale si alte prostii, sa mearga din telefon, tableta orice, chiar cu scan, scanezi buletinul cu telefonu, iti apar datele medicale, chestia asta ar trebui sa fie disponibila, chiar si angajatilor, pacientilor. Suntem anul 2020 si noi inca colectam hartie, tone de documente acasa, tone de documente in spitale institutii. Avem cea mai mare viteza la net, printre cei mai buni programatori si inca ne lovim de chestiile astea marunte.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: