A fost lansat Jurnalul pacientului cu BPOC pentru monitorizarea bolii

21/01/2014

A fost lansat Jurnalul pacientului cu BPOC pentru monitorizarea bolii

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/a-fost-lansat-jurnalul-pacientului-cu-bpoc-pentru-monitorizarea-bolii/

Jurnalul pacientului cu BPOC, proaspat lansat, este considerat de medicii specialisti un instrument important pentru medici in monitorizarea bolii BPOC. Acest ghid practic este conceput atat pentru medici, pentru evaluarea si monitorizarea evolutiei bolii, cat si pentru pacienti, prin informatii despre simptome, semne de exacerbare a bolii, sfaturi practice. Ghidul a fost lansat de Societatea Romana de Pneumologie.

Peste un milion de romani cu BPOC pot beneficia de acest ghid

Necesitatea unui astfel de ghid practic vine ca urmare a statisticilor ingrijoratoare: BPOC a cauzat la nivel mondial de doua ori mai multe decese decat HIV/SIDA sau accidentele de masina.

In Romania, peste 50% din populatia de peste 40 de ani a fost identificata ca avand riscul de a dezvolta BPOC.

Mai mult, BPOC este o boala subdiagnosticata, avand in vedere ca multi bolnavi o ignora, considerand simptomele normale odata cu inaintarea in varsta.

In acelasi timp, mare parte dintre fumatori, cauza majora in BPOC, sufera de aceasta boala fara sa stie si sa fie diagnosticati de un specialist.

Jurnalul pacientului cu BPOC familiarizeaza pacientul cu efectele bolii si consecintele renuntarii la tratament. Ghidul este util fiindca sprijina investigatiile medicului si invata pacientul sa-si controleze boala, explicandu-i inclusiv cum sa gestioneze o criza atunci cand este singur”, a precizat prof.dr. Florin Mihaltan, Presedintele Societatii Romane de Pneumologie.

Medicul poate monitoriza pacientul cu ajutorul ghidului

Jurnalul pacientului cu BPOC nu este doar un instrument care vine in ajutorul bolnavilor pentru informarea acestora cu privire la simptomele si riscurile bolii. El este si un sprijin in monitorizarea bolii de catre medic.

“Medicul poate acum sa compare stadiile de boala in diferite momente de timp, corelate cu diverse decizii de viata pe care le ia pentru controlul afectiunii de care sufera. De asemenea, si familia, un vector extrem de important de influentare a pacientului, are vizibilitate asupra evolutiei starii acestuia de sanatate”, a precizat Prof. As. Ruxandra Ulmeanu, medic primar pneumolog-bronholog, Institutul de Pneumologie “Marius Nasta” Bucuresti.

Pentru mai multe informatii despre controlul bolii BPOC, reducerea factorilor de risc si managementul exacerbarilor, puteti gasi in Cursul EMC Managementul pacientului cu BPOC disponibil gratuit pe platforma Formare Medicala, creditat cu 10 puncte EMC.

Sursa: www.comunicatemedicale.ro

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: