A demarat elaborarea Strategiei Nationale pentru Combaterea Bolilor Cerebrovasculare

21/09/2022
A demarat elaborarea Strategiei Nationale pentru Combaterea Bolilor Cerebrovasculare

A demarat elaborarea Strategiei Nationale pentru Combaterea Bolilor Cerebrovasculare

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/a-demarat-elaborarea-strategiei-nationale-pentru-combaterea-bolilor-cerebrovasculare/

A fost lansat procesul de elaborare a Strategiei Nationale pentru Combaterea Bolilor Cerebrovasculare de catre ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) ‘Iuliu Hatieganu’ din Cluj-Napoca.

“Patologia cardiovasculara si cerebrovasculara, pana la urma discutam de aceeasi entitate, care afecteaza foarte serios din punct de vedere al sanatatii, al afectarii capacitatii de a lucra, de a fi o persoana activa in societate si nu in ultimul rand din punct de vedere al mortalitatii populatia din tara noastra. Aceste patologii sunt raspunzatoare de cea mai mare mortalitate inregistrata, sunt pe locul intai la cauzele de mortalitate in tara noastra, iar ce se intampla de un timp incoace este un lucru pozitiv, in sensul ca daca unitatile acestea care trateaza infarctul miocardic acut sunt mai raspandite in Romania si au dus la castiguri extraordinare din punct de vedere al supravietuirii si al reluarii activitatii normale a unei persoane care sufera un infarct miocardic acut, in domeniul patologiei cerebrovasculare, daca ne referim la accidentele vasculare de tip trombotic, lucrurile au evoluat, dar trebuie sa le aducem cel putin la acelasi nivel ca in zona cardiovasculara din punct de vedere al accesului pacientilor, nu din alt punct de vedere”, a declarat prof. dr. Alexandru Rafila, potrivit Agerpres.

Potrivit demnitarului, la nivel national avem circa 43 de centre care fac tromboliza, dar, ‘din pacate, doar patru centre care inlatura mecanic trombii, deci trombectomie’.

“E clar ca la nivel national trebuie sa existe un acces mult mai mare, pentru ca interventia in primele ore dupa instalarea accidentului vascular cerebral este esentiala in primele 4-5 ore de la aparitia acestui eveniment nefericit. E clar ca daca ai doar patru, accesul este imposibil. Si trebuie sa vedem, sa facem, dincolo de cadrul strategic si de un plan de actiune -pentru ca asta ne dorim, sa avem un plan de actiune cuantificabil, care poate fi urmarit, poate fi dezvoltat si implementat indiferent de persoanele care sunt temporar la Ministerul Sanatatii sau la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, (…) sa dezvoltam un model de bune practici ca in alte tari din Europa (…), un program coerent, masurabil si eficient din punct de vedere al rezultatelor obtinute prin redarea sanatatii complete, daca se poate, pacientilor, evitarea complicatiilor si mai ales a decesului. Asta pana la urma ne dorim, acesta este lucrul cel mai important si sa gasim impreuna rapid, sa avem putina viteza de reactie, pentru ca noi avem foarte multe inceputuri si de multe ori foarte putine rezultate finalizate”, a mai precizat ministrul Sanatatii.

Unul dintre artizanii proiectului este prof. dr. Dafin Muresanu, director al Departamentului de Neurostiinte al UMF ‘Iuliu Hatieganu’ si presedinte al Federatiei Europene a Societatilor de Neuro-Reabilitare, care a subliniat importanta parteneriatelor realizate pentru acest proiect.

De asemenea, si rectorul UMF ‘Iuliu Hatieganu’, prof. dr. Anca Dana Buzoianu, a subliniat importanta proiectului demarat.

Etichete: boli cerebrovasculare, AVC, rafila

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: