Rafila: Eliberarea de antibiotice pe o reteta simpla nu ne arata exact datele de consum

29/03/2023
Rafila: Eliberarea de antibiotice pe o reteta simpla nu ne arata exact datele de consum

Rafila: Eliberarea de antibiotice pe o reteta simpla nu ne arata exact datele de consum

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/rafila-eliberarea-de-antibiotice-pe-o-reteta-simpla-nu-ne-arata-exact-datele-de-consum/

Romania se afla de mai multi ani pe primele locuri in Europa in ceea ce priveste consumul de antibiotice si circulatia bacteriilor multirezistente. In context, ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, spune trebuie facut ceva in acest sens pentru a aduce lucrurile sub control.

“Este o consecinta a faptului ca Romania este de multi ani pe primele locuri in ceea ce priveste consumul de antibiotice si circulatia bacteriilor multirezistente. Tarile care consuma rational, as spune, antibiotice, deci, se elibereaza mai greu in farmacii, se dau intotdeauna antibioticele de prima intentie, cu foarte mare dificultate se accepta inlocuirea unui antibiotic decat cand exista evidente clinice foarte clare. Lucrul acesta trebuie tinut sub control, pentru ca suntem pe primele locuri in ceea ce priveste bacteriile multirezistente, iar infectiile asociate asistentei medicale provocate de aceste bacterii pun vietile in pericol. (…) Am promovat de curand proiectul strategiei nationale de control al rezistentei la antibiotice. Trebuie sa facem pasi concreti”, a declarat Alexandru Rafila, potrivit Agerpres.

El a afirmat ca eliberarea de antibiotice pe retete simple nu arata consumul real al acestui tip de medicamente.

“Daca discutam despre eliberarea de antibiotice, trebuie sa stim si consumul real de antibiotice, pentru ca eliberarea pe o reteta simpla nu ne arata exact datele de consum. Noi cu Grecia si Cipru suntem pe primele locuri in ceea ce priveste consumurile de antibiotice si din pacate circulatia acestor bacterii multirezistente, tot discutam de ele, trebuie sa facem ceva sa aducem lucrurile sub control”, a mai sustinut ministrul Sanatatii, potrivit sursei citate.

De curand, demnitarul a declarat ca se gandeste foarte serios la o reglementare potrivit careia sa nu mai poata fi eliberate antibiotice nici macar pe baza de reteta simpla.

Etichete: consumul de antibiotice, eliberarea de antibiotice pe retete simple, bacterii multirezistente, rafila

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: