Studiu: Leziunile in zona capului, asociate cu afectarea functiilor cerebrale

31/01/2023
Studiu: Leziunile in zona capului, asociate cu afectarea functiilor cerebrale

Studiu: Leziunile in zona capului, asociate cu afectarea functiilor cerebrale

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/studiu-leziunile-in-zona-capului-asociate-cu-afectarea-functiilor-cerebrale-mai-tarziu-in-viata/

Trei sau mai multe leziuni in zona capului sunt asociate cu afectarea functiilor cerebrale mai tarziu in viata, concluzioneaza un studiu recent al omenilor de stiinta, potrivit DPA/PA Media.

Persoanele care au raportat trei sau mai multe comotii – chiar si usoare – au prezentat o functie cognitiva semnificativ mai slaba, care s-a inrautatit succesiv cu fiecare leziune suferita ulterior, s-a constatat in urma cercetarii conduse de echipe de oameni de stiinta de la Universitatea din Exeter si Universitatea Oxford, relateaza si Agerpres.

Potrivit studiului, atentia si indeplinirea sarcinilor complexe au fost in mod deosebit afectate.

Cercetatorii precizeaza ca, aceste date indica faptul ca sportivii care sufera comotii multiple ar trebui sa beneficieze de consiliere cu privire la riscul continuarii activitatii sportive.

Studiul, publicat in Journal of Neurotrauma, a inclus date prelevate de la peste 15.000 de persoane din Marea Britanie, cu varste cuprinse intre 50 si 90 de ani, care au participat la studiul PROTECT desfasurat online.

Ei au raportat severitatea si frecventa comotiilor cerebrale pe care le-au suferit de-a lungul vietii si au completat anual teste computerizate pentru evaluarea activitatii creierului.

“Stim ca leziunile la nivelul capului reprezinta un factor de risc major pentru dementa, iar acest studiu desfasurat la scara larga ofera cele mai mari detalii de pana in prezent asupra unei constatari dezolante: cu cat iti ranesti creierul de mai multe ori in viata, cu atat functia creierului tau ar putea fi mai slaba pe masura ce imbatranesti”, a declarat conducatoarea cercetarii, dr. Vanessa Raymont de la Universitatea Oxford.

“Cercetarea noastra indica faptul ca persoanele care au suferit trei sau mai multe episoade, chiar si usoare, de comotie cerebrala ar trebui sa beneficieze de consiliere in ceea ce priveste continuarea activitatilor cu risc ridicat. De asemenea, ar trebui sa incurajam organizatiile care opereaza in zone in care impactul la cap este mai probabil sa ia in considerare modul in care isi pot proteja sportivii sau angajatii”, a adaugat ea, potrivit susrelor citate.

Chiar si o comotie moderata pana la severa a fost asociata cu o inrautatire a atentiei, a capacitatii de finalizare a sarcinilor complexe si a vitezei de procesare, au descoperit oamenii de stiinta care au efectuat studiul.

Etichete: leziuni in zona capului, comotii cerebrale, risc comotii cerebrale, risc dementa, declin cognitiv

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: