OMS/ECDC: Apel la vigilenta in contextul cresterii numarului de infectii streptococice la copii

14/12/2022
OMS/ECDC: Apel la vigilenta in contextul cresterii numarului de infectii streptococice la copii

OMS/ECDC: Apel la vigilenta in contextul cresterii numarului de infectii streptococice la copii

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/oms-ecdc-apel-la-vigilenta-in-contextul-cresterii-numarului-de-infectii-streptococice-la-copii/

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si Centrul European de Prevenire si Control al Bolilor (ECDC) au facut apel la vigilenta in contextul unei cresteri a numarului de cazuri de imbolnavire grava la copii in urma infectarii cu streptococul de grup A, conform unei declaratii comune, relateaza DPA.

Franta, Irlanda, Tarile de Jos, Spania, Suedia si Marea Britanie au raportat o crestere in 2022 a numarului de cazuri ale unei boli grave, cunoscuta sub denumirea iGAS (infectie invaziva cu streptococ de grup A) la copii cu varste sub 10 ani, transmite si Agerpres.

La aceasta grupa de varsta au fost raportate, de asemenea, mai multe decese asociate infectiei streptococice.

In Marea Britanie si Franta, numarul cazurilor grave este considerabil mai mare comparativ cu perioada similara anterioara pandemiei de coronavirus, se mai arata in declaratia de luni.

Infectiile streptococice provoaca, de obicei, doar simptome usoare, cum ar fi febra, si pot fi tratate cu antibiotice. Insa, in cazuri rare, acestea pot duce la complicatii grave.

Conform constatarilor preliminare, expertii OMS nu pun aceasta crestere pe seama unei noi variante a streptococului A. Totodata, este putin probabil ca rezistenta la antibiotice sa fie cauza fenomenului. In schimb, ar putea fi vorba despre un fel de efect de acumulare post-pandemica. De asemenea, cauza numarului mai mare al cazurilor grave ar putea consta in faptul ca in prezent se afla in circulatie multe alte virusuri care, in combinatie cu streptococii, agraveaza boala.

Cu toate ca expertii OMS considera ca riscul pentru publicul larg continua sa fie redus, ei au sfatuit toate tarile europene sa ramana vigilente si sa monitorizeze situatia.

Etichete: infectii streptococice la copii, streptococul de grup A, simptome infectii streptococice

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: