Variola maimutei a fost declarata urgenta sanitara globala (OMS)

25/07/2022
Variola maimutei a fost declarata urgenta sanitara globala (OMS)

Variola maimutei a fost declarata urgenta sanitara globala (OMS)

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/variola-maimutei-a-fost-declarata-urgenta-sanitara-globala-oms/

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a declarat variola maimutei drept urgenta sanitara globala, cel mai inalt nivel de alerta.

Pana in prezent, au fost raportate aproximativ 16.000 de cazuri, dintre care cinci mortale, in 75 de tari, cele mai multe dintre ele inregistrandu-se in Europa, potrivit EFE.

Decizia a fost anuntata in cadrul unei conferinte de presa la Geneva de catre directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, la doua zile dupa ce un comitet de urgenta al OMS format din experti in aceasta boala s-a reunit pentru a evalua epidemia si implicatiile acesteia asupra sanatatii publice, precum si oportunitatea declararii urgentei sanitare, care obliga retelele nationale de sanatate sa intensifice masurile de prevenire, relateaza si Agerpres.

”Am decis sa declar o urgenta de sanatate publica de nivel international in ceea ce priveste epidemia de variola a maimutei”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, mentionand ca riscul la nivel mondial este relativ moderat, cu exceptia Europei, unde este ridicat.

Printre criteriile folosite de OMS pentru a declara aceasta urgenta, a spus Tedros, se numara faptul ca “virusul se transmite rapid in multe tari in care nu au existat cazuri pana acum”, mai relateaza sursele citate.

Seful OMS a mai precizat ca riscul de infectare cu variola maimutei a fost crescut la un nivel ridicat in Europa, unde se inregistreaza 80% din cazuri, in timp ce acesta ramane la un nivel “moderat” in toate celelalte regiuni, inclusiv in Africa, unde boala este endemica de zeci de ani.

Este pentru a saptea oara cand OMS declara o urgenta internationala (un mecanism initiat in 2005), dupa ce a facut acest lucru pentru gripa A in 2009, Ebola in 2014 si 2018, poliomielita in 2014, virusul Zika in 2017 si coronavirusul COVID-19 in 2020, aceasta urgenta sanitara globala fiind inca in vigoare.

Etichete: variola maimutei, urgenta sanitara globala, OMS

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: