Apa la plamani (pleurezia) | Diagnostic, simptome si tratament

30/05/2022
Apa la plamani (pleurezia) | Diagnostic, simptome si tratament

Apa la plamani (pleurezia) | Diagnostic, simptome si tratament

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/apa-la-plamani-pleurezia-diagnostic-simptome-si-tratament/

Ce este pleurezia sau “apa la plamani”? Inseamna formarea de lichid in exces fata de normal intre plaman si peretele toracic (format din coaste, muschi, vase de sange etc).

Aceasta acumulare de lichid in exces, provine sau se formeaza in general din cauza unor infectii respiratorii. Pot exista insa si alte cauze, printre care se numara TBC-ul, cancerul malign, pneumonii netratate, insuficienta cardiaca, artrita reumatoida, sarcoidoza, embolismul pulmonar, bronsita, infectia cu HIV si chiar ciroza hepatica, scrie Spitalul Victor Babes Timisoara, intr-o postare semnata de Dr. Alin Ciprian Nicola, Sef Compartiment Chirurgie Toracica.

Potrivit medicului, pleurezia se poate manifesta cu dureri puternice in timpul respiratiei si, in unele cazuri, poate fi urmata de febra, frisoane, cefalee, tuse seaca, neproductiva, sau dispnee.

Stabilirea diagnosticului se face in urma unui consult penumologic urmat de realizarea unor investigatii imagistice, si vorbim de radiografie toracica sau computer tomograf.

“Indepartarea excesului de lichid pleural este insa esentiala, iar aceasta se realizeaza prin punctii pleurale, toracoscopie video-asistata sau drenaj pleural, acesta atenuand presiunea asupra plamanilor si permitand un inspir si respir mai “usoare”.

Lichidul extras trebuie analizat in laborator pentru a se stabili ce anume a dus la acumularea acestuia la nivel pulmonar, identificandu-se astfel si cauza. In paralel, se demareaza tratarea medicamentoasa. “, mai scrie in informarea data publicitatii de unitatea medicala, in care se mai precizeaza ca “amanarea extragerii lichidului pleural poate duce la afectarea majora a plamanului prin infectarea lichidului. Se formeaza asa numitele abcese care necesita un tratament de lunga durata.”

Etichete: pleurezia, apa la plamani, diagnostic pleurezia, simptome pleurezia, tratament pleurezia, spitalul victor babes timisoara

autor

Autor: Adriana Pavel

1 Comentarii

  1. Silviu Titirisca says:

    Cita apa la plămâni poate avea o persoana

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: