Dispozitivul care previne caderea parului in cazul pacientilor care fac chimioterapie

16/03/2022
Dispozitivul care previne caderea parului in cazul pacientilor care fac chimioterapie

Dispozitivul care previne caderea parului in cazul pacientilor care fac chimioterapie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/dispozitivul-care-previne-caderea-parului-in-cazul-pacientilor-care-fac-chimioterapie/

Unul dintre efectele adverse ale chimioterapiei este caderea parului pacientului. Substantele folosite duc la slabirea firului de par, la scaderea rezistentei acestuia.

Chimioterapia ataca toate celulele din corp care se divid rapid. Daca avem in vedere viteza cu care are loc aceasta diviziune celulara, cele care formeaza parul sunt pe locul doi intr-un clasament al rapiditatii. De aceea, majoritatea pacientilor incep sa isi piarda parul dupa doua saptamani de la prima sedinta de chimioterapie.

Efectele sunt insa diferite pentru fiecare bolnav. Pentru a reduce caderea parului, pacientii care urmeaza chimioterapia la Centrul de Oncologie OncoHelp din Timisoara au la dispozitie o casca speciala care impiedica pierderea parului sau mentine o pierdere moderata, de 30-50 la suta, se precizeaza intr-un comunical al unitatii medicale.

“De acest dispozitiv pot beneficia, evident gratuit, toti pacientii nostri. Prin scaderea fluxului sangvin de la nivelul scalpului se reduce actiunea citostaticelor asupra foliculilor pilosi si astfel se previne caderea parului. Procedura de racire a scalpului nu interfereaza cu tratamentul citostatic. Cu alte cuvinte, nu scade eficienta acestuia, dimpotriva, poate sa amelioreze chiar calitatea vietii pacientului, avand in vedere ca impiedica pierderea parului. Este redus sau chiar eliminat unul dintre factorii de stres ce apar in momentul inceperii chimioterapiei”, spune dr. Norina Macra, medic primar oncolog, Asociatia OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp, potrivit sursei citate.

Dispozitivul, numit Scalp Cooler, este de fapt o boneta speciala, ce se fixeaza pe cap si care duce la racirea scalpului cu cateva grade. Astfel, se reduce fluxul sanguin la nivelul foliculilor parului, iar substantele medicale folosite in chimioterapie nu mai afecteaza atat de grav firul de par, acesta mentinandu-si rezistenta.

Scaderea temperaturii scalpului permite pastrarea parului in mare parte sau chiar in totalitate. Pentru a avea efect, boneta trebuie folosita de la prima sedinta de tratament. Rezultatele acestei proceduri depind insa de tipul si faza cancerului, varsta, starea parului, dar si de starea generala de sanatate.

“Procedura presupune inceperea folosirii bonetei cu 30 de minute inainte de administrarea tratamentului perfuzabil. Practic, in acel moment are loc scaderea temperaturii scalpului. Casca este mentinuta apoi pe toata durata perfuzarii si 90 de minute dupa ce se incheie administrarea citostaticelor. Trebuie spus ca acest dispozitiv protejeaza inclusiv regenerarea parului”, mai dr. Norina Macra, medic primar oncolog, Asociatia OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp

“Pentru unii pacienti, pierderea parului poate fi una dintre urmarile tratamentului cel mai greu de indurat, iar asta poate duce, totodata, la scaderea increderii in sine, la stari de anxietate, deprimare sau furie. Aceste consecinte la nivel emotional pot afecta atat relatia cu propria persoana, cat si cu cei din jur”, a declarat si Alexandra Rebeca Mihoc, psiholog clinician supervizare Asociatia OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp.

Foto: Asociatia Oncohelp

Etichete: caderea parului, caderea parului chimioterapie, Scalp Cooler

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: