EMA: Recomandari privind managementul pacientilor cu STT dupa vaccinurile AstraZeneca si Johnson & Johnson

09/06/2021
EMA: Recomandari privind managementul pacientilor cu STT dupa vaccinurile AstraZeneca si Johnson & Johnson

EMA: Recomandari privind managementul pacientilor cu STT dupa vaccinurile AstraZeneca si Johnson & Johnson

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ema-recomandari-privind-managementul-pacientilor-cu-stt-dupa-vaccinurile-astrazeneca-si-johnson-johnson/

Agentia Europeana a Medicamentului EMA atrage atentia asupra recomandarilor privind ingrijirea clinica pentru managementul sindromului de tromboza cu trombocitopenie suspectat.

Grupul operativ al EMA pentru pandemia COVID-19 (EMA Pandemic Task Force -COVID-ETF) recomanda profesionistilor din domeniul sanatatii de pe teritoriul UE sa ia in considerare recomandarile societatilor stiintifice profesionale atunci cand evalueaza persoane care prezinta semne si simptome ale sindromului de tromboza cu trombocitopenie (STT) in urma vaccinarii cu vaccinurile COVID-19 Vaxzevria si Janssen.

In acest context, se pune accent pe ghidurile Societatii Internationalepentru Tromboza si Hemostaza (International Society on Thrombosis and Haemostasis -ISTH).

“STT necesita identificare rapida si management clinic urgent. Recomandarile nationale si internationale au fost actualizate cu experienta progresiva acumulata prin gestionarea STT si a trombocitopeniei si trombozei induse de heparina (heparin-induced thrombocytopenia and thrombosis -HITT), o afectiune cu unele similaritaticu STT.”, se precizeaza in comunicatul EMA.

Grupul de lucru a luat in considerare faptul ca exista diferente intre ghidurile disponibile, indeosebi in ceea ce priveste testele si imagistica utilizate pentru diagnosticare si tratament, precum si optiunile de tratament cu anticoagulante non-heparinice, imunoglobuline si glucocorticoizi administrate pe cale intravenoasa.

“Pentru managementul STT suspectat, mai ales in cazul in care nu exista ghiduri locale, grupul de lucru recomanda profesionistilor din domeniul sanatatii sa ia in considerare ghidul interimar al ISTH privind trombocitopenia imunitara trombotica indusa de vaccin (vaccine-induced immune thrombotic thrombocytopenia -VITT), care se bazeaza pe colaborarea continua la nivel international a profesionistilor din domeniul sanatatii. Pe masura ce managementul STT progreseaza, acest ghid poate fi actualizat in viitor”, se mai precizeaza in comunicatul citat.

Etichete: tratament tromboza, tratament STT, simptome STT dupa vaccinare

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: