CEDO: Politica de vaccinare urmareste obiective legitime de protejarea sanatatii, precum si a drepturilor celuilalt

09/04/2021
CEDO: Politica de vaccinare urmareste obiective legitime de protejarea sanatatii, precum si a drepturilor celuilalt

CEDO: Politica de vaccinare urmareste obiective legitime de protejarea sanatatii, precum si a drepturilor celuilalt

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cedo-politica-de-vaccinare-urmareste-obiective-legitime-de-protejare-a-sanatatii-precum-si-a-drepturilor-celuilalt/

Vaccinarea obligatorie este necesara intr-o societate democratica, considera Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), sesizata de parintii unor copii carora li s-a refuzat inscrierea la gradinita in Republica Ceha pentru ca nu erau vaccinati, transmite AFP si Agerpres.

“Aceasta decizie vine sa intareasca posibilitatea unei obligatii de vaccinare in conditiile pandemiei actuale de COVID-19”, a comentat pentru France Presse Nicolas Hervieu, jurist specialist al CEDO, subliniind ‘marja de apreciere lasata de Curte statelor in politica lor de vaccinare’.

Potrivit lui Hervieu, hotararea CEDO face ‘constatarea unui consens general asupra efectelor benefice ale vaccinarii, care nu sunt puse in cauza de efectele secundare inevitabile, atat timp cat exista un control stiintific strict’.
Totodata, Curtea sprijina ‘principiul de solidaritate sociala care poate justifica sa le fie impusa vaccinarea tuturor, chiar si celor care se considera mai putin amenintati de boala, cata vreme este vorba despre protejarea celor mai vulnerabile persoane’, mai relateaza sursele citate.

In decizia sa, CEDO considera ca vaccinarea obligatorie a copiilor in Republica Ceha cu un vaccin nonavalent (impotriva a noua boli, printre care difterie, tetanos, poliomielita) nu constituie o incalcare a dispozitiilor Conventiei Europene a Drepturilor Omului cu privire la ‘dreptul la respectarea vietii private’.

“Politica de vaccinare urmareste obiective legitime de protejare a sanatatii, precum si a drepturilor celuilalt, prin faptul ca ii protejeaza atat pe cei care primesc vaccinurile respective, cat si pe cei care nu se pot vaccina din motive medicale”, subliniaza CEDO, potrivit AFP si Agerpres.

Aceste din urma persoane, releva Curtea, sunt ‘tributare imunitatii colective pentru a se proteja impotriva bolilor contagioase grave in cauza’.

Etichete: vaccinarea obligatorie, decizie cedo vaccinare, drepturile omului

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: