Ipoteza privind cauza cheagurilor sanguine dupa vaccinarea cu AstraZeneca: Un raspuns imunitar puternic

19/03/2021
Ipoteza privind cauza cheagurilor sanguine dupa vaccinarea cu AstraZeneca: Un raspuns imunitar puternic

Ipoteza privind cauza cheagurilor sanguine dupa vaccinarea cu AstraZeneca: Un raspuns imunitar puternic

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/o-ipoteza-privind-cauza-cheagurilor-sanguine-dupa-vaccinarea-cu-astrazeneca-un-raspuns-imunitar-puternic/

Experti norvegieni au avansat o posibila explicatie a cazurilor rare de formare a unor cheaguri sanguine la unele persoane vaccinate cu vaccinul anti-COVID-19 produs de AstraZeneca, afirmand ca au observat semne ale unui raspuns imunitar puternic al organismului ce ar putea sa fi provocat dezvoltarea unor astfel de cheaguri de sange, relateaza agentia DPA si Agerpres.

”Consideram ca este important sa prezentam acest lucru si faptul ca am gasit un model explicativ rezonabil”, a declarat in fata presei medicul sef al Spitalului Universitar din Oslo, Pal Andre Holme.

Trei lucratori sanitari norvegieni au fost internati recent pentru tromboze severe, prezentand sangerari si scaderea numarului de trombocite, unul dintre ei decedand mai tarziu. Ei au dezvoltat complicatii intre ziua a treia si a zecea dupa vaccinare.

Potrivit lui Pal Andre Holme, analizele arata ca acesti pacienti au avut un raspuns imunitar puternic dupa vaccinare, ceea ce ar fi condus la formarea unor anticorpi ce pot activa trombocitele, celule implicate in coagularea sangelului si care pot preveni sangerarile, mai relateaza sursele citate.

Medicul norvegian a refuzat sa precizeze cati pacienti au fost evaluati inainte de a avansa aceasta ipoteza.

Comitetului pentru evaluarea riscului in materie de farmacovigilenta din cadrul Agentiei Europene a Medicamentului a publicat concluziile privind evaluarea cazurilor raportate de evenimente tromboembolice si trombocitopenie in urma imunizarii cu vaccinul produs de compania farmaceutica AstraZeneca. Printre altele, expeerii au concluzionat ca “raportul beneficiu-risc pentru vaccinul COVID-19 de la AstraZeneca ramane nemodificat si ca beneficiile vaccinarii impotriva COVID-19 depasesc riscurile reprezentate de efectele adverse”.

Etichete: cauza cheaguri sanguine dupa vaccinare, raspuns imunitar vaccin, vaccin anti-covid astrazeneca

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: