Raspunsurile unui medic de familie privind veniturile FNUASS 2019

09/04/2019
Raspunsurile unui medic de familie privind veniturile FNUASS 2019

Raspunsurile unui medic de familie privind veniturile FNUASS 2019

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/raspunsurile-unui-medic-de-familie-privind-veniturile-fnuass-2019/

Pentru cine afirma:
– “Platim foarte multi bani la sanatate!

Bugetul CNAS – FNUASS – este in anul 2019, de 39.183.757.000 lei. Acesta este reprezentat de contributii obligatorii, taxe si impozite de la furnizorii de medicamente (4,7%), asigurati (angajati, microintreprinderi, persoane ce lucreaza pe contract, contabili, medici, si alti liberi profesionisti, arendarea de bunuri agricole si altii) si asiguratori, (87,3%) si subventii de la bugetul statului prin MS sau alte administratii publice (7,8%).

Pentru cine afirma:
– “Platesc dar nu beneficiez!

Pentru copii, pensionari, gravide neasigurate, detinuti, ajutoare sociale, neasigurati beneficiari de pachet minimal, nu contribuie nimeni la fondul sistemului de asigurari. Aceste persoane beneficieaza, insa de aisgurari de sanatate.

Ce inseamna asta? Daca la 31.12.2018 erau cca 5.220.000 salariati si 17.542.844 asigurati si neasigurati, beneficiari de servicii medicale, inseamna ca bugetul FNUASS este asigurat in proportie de 86% de angajati si angajatori.

Un angajat si angajatorul sau contribuie la buget, in medie, cu 6.556 lei/an, dar beneficieaza de doar 1.952 lei, pentru ca de restul beneficiaza si ceilalti asigurati si neasigurati.

Pentru cine afirma:
– “Statul asigura starea de sanatate a populatiei!

Prin contributia la FNUASS, statul nu asigura decat 7,8% din acest buget. Este adevarat ca prin MS se deruleaza fonduri venite de la bugetul de stat pentru programele nationale de sanatate cum ar fi: programul de vaccinari, oncologie, TBC, boli cardio-vasculare, dar acestea reprezinta un procent foarte mic fata de cel reprezentat de bugetul FNUASS (30,5% din bugetul FNUASS, dar aici intra toate DSP-urile si tot ceea ce tine de MS, nu numai servicii pentru populatie).

P.S. Citeam cu ceva vreme in urma ca in Japonia, o gravida a platit asigurarea de sanatate doar pentru un copil. Pentru ca s-au nascut doi copii, amandoi cu probleme, a fost bagat la incubator doar unul din ei. Celalalt a fost bagat mai tarziu, dupa ce familia a platit asigurarea si pentru el. O fi bine, n-o fi bine, nu stiu.

Ceea ce stiu este ca acolo sunt bani multi in sistem, iar conditiile sunt foarte bune. Nu ca la noi!

Pentru cei ce se intreaba: “Unde sunt banii platiti de mine pentru sanatate?”, voi incerca sa raspund intr-un material viitor!

Etichete: buget FNUASS, venituri cabinete medicina familie, contributie sanatate, medic de familie catalin petrencic

autor

Autor: Catalin Petrencic

Medic de familie

4 Comentarii

  1. Gavriș Daniel says:

    Va susțin ,in România medicină de familie a ajuns ciuca bătăilor,e jale mare ce face acest guvern!

  2. dr. vieru ana says:

    DL CATALIN PETRENCIC
    DE FINANTAREA MEDICILOR DE FAMILIE CINE SE MAI OCUPA ?
    EU SUNT IN COLAPS FINANCIAR, NU AM DE UNDE SA MAI ADUC BANI DE ACASA PENTRU CA SUNT VADUVA DE 5 ANI SI DOUA SAPTAMANI PANA LA LEAFA (VA ROG, VENITUL) URMATOARE TRAIESC CU MAMA DIN PENSIA DINSEI. CREDETI CA TREBUIE SA MA MARIT DOAR PENTRU FINANTARE ?
    CINE DUCE LA PIERZANIE MEDICINA DE FAMILIE ?
    DE CE NU PRIMIM BANI SA NE PUTEM DOTA ?
    CINE NE UMILESTE SI DE CE ?

  3. vera says:

    Sper sa continuati. Chiar si asa, populatia tot dezinformata ramane. Si noi suntem la mijloc !

  4. LEO-MEDIC says:

    DOCTORE!ESTI “ELEGANT”? SAU TI-E TEAMA SA COMENTEZI REALITATEA ? CRED CA MAERGI PE VARIANTA A TREIA-STII CARE-SAI-PROVOCI PE ALTII CARE NU”ESTE”

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: