A murit George Litarczek, parintele anesteziei romanesti

15/03/2019
A murit George Litarczek, parintele anesteziei romanesti

A murit George Litarczek, parintele anesteziei romanesti

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/a-murit-george-litarczek-parintele-anesteziei-romanesti/

Prof. acad. George Litarczek, un pionier in medicina cunoscut drept “parintele anesteziei din Romania” si cel care a format generatii intregi de medici anestezisti, a murit la varsta de 94 de ani.

“In cursul serii de ieri, 14 martie 2019, academicianul prof. dr. George Litarczek, in varsta de 94 de ani, parintele fondator al specialitatii anestezie-terapie intensiva (ATI) din Romania si unul dintre pionierii acestei specialitati la nivel mondial, s-a mutat la Domnul!

Prin disparitia academicianului George Litarczek, una dintre ultimele personalitati enciclopedice ale Romaniei curate, intreaga comunitate medicala este de astazi inainte mult mai saraca.

Discipolii domniei sale de pe toate meridianele globului trebuie sa se arate a fi demni de imensa mostenire transmisa si au datoria de a-I duce mai departe visul despre o lume a valorilor, a meritelor si a demnitatilor castigate doar prin onesta straduinta zilnica sub semnul credintei in Dumnezeu!”, a transmis Societatea Romana de Anestezie – Terapie Intensiva intr-un comunicat de presa.

George Litarczek s-a nascut la 22 decembrie 1925 in Boston, SUA, acolo unde parintii sai se aflau dupa ce tatal sau, prof. Gheorghe Litarczek, primise o bursa Rockefeller.

Continut educational:

Intre anii 1944 si 1950, a urmat cursurile Universitatii de Medicina si Farmacie “Carol Davila” din Bucurest, iar de-a lungul carierei sale a pus bazele experimentale si teoretice ale specialitatii medicale de anestezie si reechilibrare hidroelectrolitica, a pus la punct metoda hipotermiei ce a fost folosita in interventiile pe cord deschis si a format la Spitalul Fundeni o scoala de anestezie si terapie intensiva de inalta clasa.

Ramas pana la finalul vietii un om modest si bonom, el a locuit in ultimii ani in Municipiul Petrosani din Valea Jiului.

Cei care doresc sa ii aduca un ultim omagiu academicianului profesor doctor George Litarczek, o pot face sambata, incepand cu ora 10,00, la capela Cimitirului evanghelic-luteran din Bucuresti, unde va avea loc si inhumarea, la ora 12,00.

Etichete: George Litarczek, anestezie

autor

Autor: Adriana Pavel

2 Comentarii

  1. Costică ilinca says:

    Dumnezeu să-l aibă în paza și eu pot sai mulțumesc în 1960 am suferit o operație la spital, Grigore Alexandrescu unde mi sa, efectuat o operație reușită

  2. Roxana Braica says:

    Respect pentru un mare Om! Dumnezeu sa il odihneasca!

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: