SNMF: Nefunctionarea sistemului informatic, o „gluma”(nereusita), care se repeta prea des!

25/06/2018

SNMF: Nefunctionarea sistemului informatic, o „gluma”(nereusita), care se repeta prea des!

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/snmf-nefunctionarea-sistemului-informatic-o-glumanereusita-care-se-repeta-prea-des/


Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF), organizatie nationala reprezentativa a medicilor de familie din Romania, atrage atentia public si informeaza populatia ca problemele generate de disfunctionalitatile Platformei Informatice de Asigurari de Sanatate (PIAS) care apartine  Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) au reaparut in ultimele zile.  

“Toata luna mai si inceputul lunii iunie au fost marcate de perioade in care una, sau mai multe componente ale sistemului informatic nu au functionat optim”, scrie intr-un comunicat al institutiei.

Potrivit sursei mentionate, problemele cu care se confrunta intregul sistem medical public din Romania sunt:

1.    Nu se pot valida consultatiile efectuate, ceea ce implica neplata serviciilor, dar si riscul unor imputari ulterioare pentru retetele eliberate.

2.    Nu se pot genera serii de retete, astfel incat, o parte dintre colegi nu au putut oferi pacientilor lor prescriptiile necesare.

3.    Nu se poate verifica calitatea de asigurat sau cate medicamente a primit un pacient de la alti medici prescriptori.

4.    Inregistrarea noilor semnaturi digitale se face cu mare dificultate sau deloc.

Acest fapt genereaza intarzieri in fluxul consultatiilor pentru medicii din toata tara, precum si imposibilitatea eliberarii documentelor necesare bolnavilor. Aceste lucruri genereaza cozi, timp de asteptare prelungit, nemultumiri firesti ale pacientilor si medicilor deopotriva.

Perioada de nefunctionare nu a fost anuntata in timp util pe site-ul CNAS in conformitate cu reglementarile legale astfel incat sunt servicii medicale care nu vor fi validate, mai spun medicii de familie, care vin si cu cateva solicitari:

“Solicitam CNAS sa isi asume urgent nefunctionarea PIAS, validarea serviciilor efectuate pentru a putea fi decontate si rezolvarea cat mai rapida a disfunctionalitatilor astfel incat medicii si pacientii sa nu aiba de suferit.  Pentru ca astfel de disfunctionalitati apar periodic, solicitam CNAS sa precizeze care sunt demersurile pe care le va lua pentru a evita astfel de situatii.
Solicitam respect pentru bolnavi si pentru medici deopotriva. Aceste disfunctionalitati inacceptabile se intampla tot mai des. Consideram ca este nevoie de reconstructia acestui sistem informatic necesar, dar inutilizabil in forma actuala.”

Continut educational:

Curs GRATUIT, 8 EMC:

Sindromul de intestin iritabil

Este nevoie de o abordare constructiva, realista si responsabila a decidentilor CNAS. Caderea sistemelor informatice ale CNAS poate paraliza intregul sistem medical din Romania, mai scrie in comunicatul SNMF, unde se mai precizeaza ca “pentru orice neplaceri survenite in acest sens, pacientii sunt rugati sa se adreseze CNAS (info@casan.ro)”.
 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: