8 reguli pentru dieta cu indice glicemic scazut

19/02/2014

8 reguli pentru dieta cu indice glicemic scazut

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/8-reguli-pentru-dieta-cu-indice-glicemic-scazut/

dieta-diabetPreventia si tratamentul diabetului de tip 2 implica o dieta sanatoasa care sa nu depaseasca indicele glicemic recomandat de specialisti. Astfel pacientul trebuie sa monitorizeze, si prin dieta, nivelul de zahar din sange, consumand alimentele si cantitatea recomandate de medic.

Reguli pentru dieta in diabetul de tip 2

Specialistii de la Harvard Medical School precizeaza o serie de principii de baza in alimentatia bolnavilor cu diabet 2 pe care medicii ar trebuie sa le recomande.

Pentru o dieta cu indice glicemic scazut acestia recomanda fructele tropicale precum banane, mango, papaya. Alte fructe recomandate sunt mere, pere, piersici si fructe de padure.

Dieta cu indice glicemic scazut cuprinde cereale integrale, orezul brun, mei, ovaz sau cereale musli la micul dejun.

O regula importanta in dieta este limitarea la portii mici a cartofilor albi si produselor din grau rafinat, precum painea alba, pastele albe.

De asemenea, specialistii recomanda reducerea cantitatii de alimente cu un nivel ridicat de calorii precum inghetata. Sucul de fructe este recomandat doar intr-o cantitate de jumatate de cana pe zi.

Dieta pentru diabetul de tip 2 trebuie sa includa surse sanatoase de proteine, precum fasole, peste, pui fara piele.

In acelasi timp, medicii trebuie sa recomande pacientilor surse sanatoase de grasimi, uleiul de masline, migdale, nuci, avocado. Grasimile trans trebuie eliminate, pe cat se poate, din dieta.

Este foarte important ca pacientii sa respecte principalele mese ale zilei, sa ia cate doua gustari intre mese si sa nu sara peste micul dejun.

Respectarea acestor reguli de nutritie in diabetul de tip 2 sau in preventia afectiunii asigura controlul nivelului de zahar din sange si totodata un stil de viata sanatos.

Pentru mai multe informatii despre aportul caloric necesar in functie de metabolismul bazal si activitatea fizica, despre dietele individualizate consultati cursul Nutritia in practica MF disponibil online pe platforma Formare Medicala si creditat cu 6 puncte EMC.

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

CJAS Hunedoara aloca fonduri mai mari pentru toate unitatile sanitare din judet

SRI: Nivel scazut de securitate cibernetica a spitalelor din Romania

Medicii sunt pregatiti pentru valul patru (Prefectul Capitalei)

Noile reglementari in modul de acordare a concediilor medicale, in vigoare din 1 august 2021

CDC: Varianta Delta a SARS-CoV-2, la fel de contagioasa ca varicela