6 din 10 medici cu varste mai mici de 35 de ani si-au afirmat intentia probabila de a migra

23/06/2023
6 din 10 medici cu varste mai mici de 35 de ani si-au afirmat intentia probabila de a migra

6 din 10 medici cu varste mai mici de 35 de ani si-au afirmat intentia probabila de a migra

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/6-din-10-medici-cu-varste-mai-mici-de-35-de-ani-si-au-afirmat-intentia-probabila-de-a-migra/

Intentia declarata de migratie in randul medicilor difera la femei si barbati, arata un studiu realizat de Colegiul Medicilor din Romania.

In cazul raspunsurilor de tipul „Probabil da”, procentele au fost de 23,1% (barbati), respectiv 20,7% (femei). Pentru raspunsul de intensitate maxima, „Sigur da”, procentele au fost de 8,4%, respectiv 5,2%.

Cercetarea a aratat ca 6 din 10 medici cu varste mai mici de 35 de ani au afirmat pozitiv o intentie probabila (40,3%) sau una sigura (17,2%) de a migra.

Cea mai mare intentie declarata de a migra s-a ȋnregistrat ȋn randul medicilor din Regiunea Bucuresti-Ilfov (30,4%) si Regiunea Sud-Est (29,6%), apoi, cu cifre mai scazute, dar similare, regasim Regiunea Nord-Vest (28,1%) si Regiunea Nord-Est (28,2%).

Corpul profesional medical care a inregistrat o valoare minima a indicatorului se afla ȋn Regiunea Vest, mai exact, 22,2%.

Potrivit studiului, cele mai vulnerabile specialitati sunt din grupele ATI si Medicina de Urgenta (39,2%), Oncologice (39%) si Chirurgie generala (35,2%), in timp ce procentele cele mai mici s-au ȋnregistrat ȋn cazul grupelor Medicina de Familie (16,4%) si Sanatate publica (17,8%).

“Cred ca pentru Romania este o pierdere pe termen lung si trebuie sa ne gandim la niste politici de retinere a resursei umane in general, nu doar a medicilor. In toate domeniile exista acest fenomen; si asistentii sociali migreaza, si inginerii migreaza, si asa mai departe. Cand suntem tineri, avem nevoi si aspiratii mult mai mari. De cele mai multe ori, aceste nevoi nu sunt satisfacute pentru ca nu avem veniturile necesare. In general, veniturile cresc odata cu inaintarea in profesie, pe masura ce inaintam in varsta, ceea ce ne permite o satisfacere a nevoilor. In acest context, este explicabil de ce la varste tinere tendinta de migratie este mult mai mare”, considera conf. univ. dr. Nicolae Adrian Dan, membru in echipa de cercetare.

Motivele de migratie externa difera in functie de categoriile de varsta din care fac parte medicii respondenti. Pentru cei sub 35 de ani, conditiile directe de practica – infrastructura sistemului sanitar romanesc (24%) si oportunitatile de formare profesionala sau cercetare – infrastructura, facilitati, tehnologie, fonduri disponibile ȋn strainatate (23%) sunt cele mai importante. Intre 36 si 49 de ani, acestea se mentin, insa cu un scor mai scazut, 18%, respectiv 15%, acest procent inregistrandu-se si pentru aspecte care tin de conditii de viata, familie, locuire si oportunitati educationale pentru copii (15%). Medicii peste 50 de ani se gandesc sa plece din tara din cauza conditiilor directe de practica (18%), argument urmat de recunoasterea sociala si respectul resimtit fata de profesia medicala (17%). Acest din urma aspect devine cel mai important (18%), alaturi de conditiile salariale si venituri (18%), pentru medicii din categoria de varsta peste 65 de ani.

„Invitatia de participare la studiu a fost trimisa de Colegiul Medicilor din Romania catre intreaga populatie de medici din tara noastra. Chestionarul a fost administrat online, la nivel national, in prima parte a anului 2023. Esantionul de respondenti – 8.121 de medici – a fost ponderat pentru a reflecta structura populatiei de medici in functie de gen, categorii de varsta, regiunea geografica si tipuri de specialitati medicale”, a precizat lector univ. dr. Corina Ilinca, membru in echipa de cercetare.

Etichete: migratie medici, medici tineri romania, colegiul medicilor din romania,

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: