35 de contagieri cu un virus de origine animala de tip Henipavirus, in China

10/08/2022
35 de contagieri cu un virus de origine animala de tip Henipavirus, in China

35 de contagieri cu un virus de origine animala de tip Henipavirus, in China

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/35-de-contagieri-cu-un-virus-de-origine-animala-de-tip-henipavirus-in-china/

Un nou studiu stiintific a relevat detectarea a 35 de contagieri la oameni, in doua provincii chineze, cu un virus de origine animala de tip Henipavirus, a anuntat presa de stat chineza, citata de agentia EFE.

Cazurile descoperite – niciunul dintre ele nu este grav – sunt in provinciile Shandong (estul Chinei) si Henan (centrul Chinei), scrie ziarul Global Times si Agerpres.

Virusul, pentru care la ora actuala nu exista vaccinuri sau tratamente, a fost detectat prin probe prelevate din gatul pacientilor care au avut contact recent cu animale si este asociat cu simptome precum febra, oboseala, tuse, lipsa poftei de mancare, greata, dureri de cap si dureri musculare.

Cercetarile ulterioare au aratat ca 26 din cei 35 de pacienti purtatori ai acestui Henipavirus au dezvoltat aceste simptome clinice, la care se adauga iritabilitate si stari de voma, mai scriu sursele citate.

Potrivit portalului public chinez de stiri The Paper, Henipavirusul este una dintre principalele cauze emergente ale saltului bolilor de la animale la oameni (proces denumit zoonoza) in regiunea Asia-Pacific.

Unul dintre vectorii de transmitere ai virusului sunt liliecii de fructe, considerati gazde naturale a doua dintre Henipavirusurile cunoscute: virusul Hendra (HeV) si virusul Nipah (NiV).

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) semnaleaza ca virusul Hendra provoaca la om infectii care merg de la cele asimptomatice pana la infectii respiratorii acute si encefalite grave.

”Coronavirusul nu va fi ultima boala contagioasa care sa provoace o pandemie, intrucat noi boli vor avea un impact tot mai mare in viata omului”, a declarat directorul adjunct al departamentului de boli infectioase al spitalului Huashan, conform surselor citate.

Etichete: henipavirus, virus de origine animala, virus china

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: