21 de tari europene se unesc pentru a reduce povara bolilor cardiovasculare si a diabetului

29/11/2023
21 de tari europene se unesc pentru a reduce povara bolilor cardiovasculare si a diabetului

21 de tari europene se unesc pentru a reduce povara bolilor cardiovasculare si a diabetului

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/21-de-tari-europene-se-unesc-pentru-a-reduce-povara-bolilor-cardiovasculare-si-a-diabetului/

21 de tari europene se unesc in actiunea comuna a UE JACARDI pentru a reduce povara bolilor cardiovasculare si a diabetului. Proiectul “Actiunea comuna pentru bolile cardiovasculare si diabet (JACARDI)” a fost lansat la Roma la 27 noiembrie 2023 si se va derula pe o perioada de patru ani.

Aceasta initiativa, care implica ministere, organisme de sanatate publica, organizatii neguvernamentale si universitati, isi propune sa sprijine Uniunea Europeana (UE), statele membre in reducerea poverii bolilor cardiovasculare (BCV), a diabetului zaharat si a factorilor de risc asociati, atat la nivel individual, cat si la nivelul societatii, transmite Institutul National de Sanatate Publica (INSP).

Bolile cardiovasculare raman principala cauza de deces in UE, afectand aproximativ 63 de milioane de oameni. Prevalenta diabetului zaharat a crescut dramatic, numarul de adulti care traiesc cu aceasta afectiune aproape dublandu-se in ultimul deceniu, ajungand la 32,3 milioane in 2019.

Potrivit sursei citate, aceste boli cronice reprezinta o amenintare semnificativa pentru sanatatea si bunastarea individuala, punand, in acelasi timp, o presiune asupra asistentei medicale si impiedicand dezvoltarea sociala si economica.

“JACARDI apare ca un raspuns european unificat la provocarea tot mai mare a BCV si a diabetului. Proiectul se va concentra pe implementarea unor practici dovedite si eficiente in tratamentul bolilor cardiovasculare si diabetului zaharat prin executarea a 143 de proiecte pilot. JACARDI este coordonat de Institutul National de Sanatate din Italia (ISS) si a primit 53 de milioane de euro finantare de la Comisia Europeana. Initiativa reuneste 21 de tari europene, inclusiv Ucraina, implicand 76 de parteneri si peste 300 de experti in sanatate publica.” mai precizeaza INSP.

Obiectivele stabilite pentru a obtine un impact de durata

JACARDI va testa si va oferi solutii de-a lungul intregii calatorii a pacientului, inclusiv prevenire, depistare precoce, tratament, ingrijire si autogestionarea bolii de catre pacient, pentru a atinge urmatoarele obiective:

• Imbunatatirea cunostintelor in domeniul sanatatii si cresterea gradului de constientizare cu privire la BCV si diabet in randul populatiei generale.
• Implementarea masurilor eficiente de prevenire primara, screening si cai de ingrijire imbunatatite pentru BCV si diabet in randul grupurilor cu risc ridicat.
• Imbunatatirea sprijinului pentru autogestionare si participarea pe piata muncii pentru persoanele diagnosticate cu BCV si diabet.
• Imbunatatirea disponibilitatii, a calitatii si a accesibilitatii datelor de-a lungul intregului parcurs al pacientului.
• Promovarea echitatii in accesul la servicii si informatii de asistenta medicala, asigurandu-se ca toata lumea are sanse egale, indiferent de educatie, abilitati, varsta sau situatie de viata.

“JACARDI reprezinta un pas semnificativ in lupta impotriva BCV si a diabetului in Europa.
Abordarea proiectului JACARDI prioritizeaza abordarea provocarilor complexe de sanatate in mod inclusiv, cu accent pe determinantii sociali si comerciali ai sanatatii, diversitatii culturale si echitatii. Proiectul va identifica dimensiunile sociale cheie ale inegalitatilor in BCV si diabet si va fi dezvoltata o metodologie comuna pentru implementarea si evaluarea proiectelor pilot.”,  mai precizeaza NSP.

Institutul National de Sanatate Publica (INSP) este autoritate competenta din partea Romaniei in acest proiect european, desemnat de catre Ministerul Sanatatii si va participa la realizarea obiectivelor propuse, in colaborare cu numeroase institutii, specialisti, cercetatori, furnizori de servicii medicale din UE.

Pentru a obtine cele mai bune rezultate, in beneficiul pacientilor si al populatiei, INSP colaboreaza in acest proiect cu institutii afliate: Institutul de Urgenta pentru Boli Cardio-Vasculare si Transplant Tg. Mures, Institutul National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice Dr. N.C. Paulescu Bucuresti si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.
In cei 4 ani de proiect, INSP si institutiile afiliate vor dezvolta in principal urmatoarele activitati, in beneficiul populatiei generale, dar si al grupurilor si zonelor defavorizate:

  • informarea si cresterea gradului de constientizare cu privire la diabet, BCV, factorii lor de risc si imbunatatirea cunostintelor in domeniul sanatatii;
  • imbunatatirea datelor despre BCV si diabet, a compatibilitatii datelor, a calitatii si bunelor practici pentru implementarea registrelor de diabet si BCV;
  • imbunatatirea screening-ului pentru diabet si BCV;
  • imbunatatirea traseelor integrate de ingrijire a pacientilor BCV si diabet, sprijinirea prevenirii bolilor, prin dezvoltarea unor proiecte pilot de servicii medicale integrate pentru pacienti cu pre-diabet si diabet si a celor cu boli cardio-vasculare.

Impactul asteptat in tara noastra, ca urmare a proiectului vizeaza:

– identificarea de noi solutii, adaptate specificului populatiei, pentru prevenirea bolilor, identificarea pacientilor la risc si diagnosticare precoce;
– dezvoltarea unor solutii pentru asigurarea continuitatii ingrijirilor si managementul integrat al pacientilor cu diabet si BCV, inclusiv prin dezvoltarea instrumentelor IT pentru evidente si date;
dezvoltarea capacitatii pacientilor pentru propria ingrijire si a implicarii acestora in autogestionarea bolii.

Etichete: bolile cardiovasculare si diabetul, JACARDI, INSP

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: