2020, anul de reconstructie a relatiei de incredere dintre medic si pacient

09/01/2020
2020, anul de reconstructie a relatiei de incredere dintre medic si pacient

2020, anul de reconstructie a relatiei de incredere dintre medic si pacient

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/2020-anul-de-reconstructie-a-relatiei-de-incredere-dintre-medic-si-pacient/

Medicul este si trebuie sa reprezinte un stalp al societatii, un reper de incredere, onestitate si corectitudine. De altfel aceste valori trebuie sa defineasca si relatia dintre medic si pacientul sau, pentru ca nu trebuie sa uitam ca un sistem medical inseamna deopotriva si medici si pacienti. Aceasta relatie trebuie sa se bazeze pe respect reciproc, transmite prof. univ. dr. Catalina Poiana, presedinte Colegiul Medicilor din Municipiul Bucuresti (CMMB).

Ea mai precizeaza ca avem medici responsabili, oameni dedicati profesiei medicale, care isi fac datoria cu implicare, competenta si corectitudine si isi exprima speranta ca, impreuna cu corpul medical, se va putea dezvolta si consolida increderea care trebuie sa stea la baza relatiei cu pacientii.

“Imi pare rau si in calitate de presedinte al CMMB imi prezint scuze fata de pacienti si opinia publica in general, pentru situatiile in care anumiti medici au gresit sau nu au avut un comportament adecvat. Cu transparenta si responsabilitate putem sa schimbam anumite lucruri care nu merg astazi bine. Nu trebuie insa sa generalizam aceasta situatie. Avem medici profesionisti, dedicati profesiei medicale, medici corecti si responsabili”, precizeaza Catalina Poiana in mesajul sau.

Totodata, presedintele Colegiului Medicilor Bucuresti subliniaza ca Romania are nevoie de medici, iar medicii au nevoie de increderea pacientilor, a societatii in general si doar impreuna medici si pacienti pot sa reconstruiasca si sa consolideze increderea, bineinteles cu practicarea unui act medical corect, cu respectarea protocoalelor si a procedurilor aplicabile.

Continut educational:

“Nu trebuie insa sa uitam ca medicul profeseaza, iar pacientul este tratat intr-un concept ce se numeste sistem medical, iar de foarte multe ori, lucrurile depind de infrastructura, dotare si nu doar de medic. Romania are nevoie de medici bine pregatiti. Mesajul meu se indreapta si catre tinerii medici. In 2019, am avut cel mai mare numar de tineri care au intrat in examenul de rezidentiat – am fost acolo in timpul examenului, i-am vazut – si sper ca aceasta importanta resursa umana sa aleaga sa ramana in tara sau sa se intoarca aici dupa stagii de perfectionare in strainatate. Iar sistemul de sanatate sa le ofere conditii de lucru moderne si un mediu de lucru profesionist”, mai transmite prof. univ. dr. Catalina Poiana.

Colegiului Medicilor din Municipiul Bucuresti reprezinta cel mai mare numar de medici inscrisi intr-un colegiu teritorial.

Etichete: relatie medic-pacient, sistem medical, colegiul medicilor bucuresti, catalina poiana

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: