2018 – un an greu pentru medicii de familie

17/12/2018
2018 – un an greu pentru medicii de familie

2018 – un an greu pentru medicii de familie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/2018-un-an-greu-pentru-medicii-de-familie/

Nici 2018 nu a fost un an usor pentru medicii de familie. Ba chiar, multe voci spun ca a fost unul la limita supravieturii si ca este tot mai greu cu fiecare an ce trece.

Medicii de familie sunt de parere ca nici acum, la finalul acestui an, inca nu se intelege care este locul pe care trebuie sa il ocupe asistenta medicala primara in sistemul de sanatate. Medicul de familie este singurul medic la care pacientul are acces neingradit si solutia pentru un sistem din ce in ce mai vaduvid de o buna parte dintre specialistii sai.

Reprezentantii medicilor de familie spun ca nu s-a inteles ca activitatea medicala din cabinet nu trebuie sa fie coplesita de cea administrativa. Nu s-a inteles necesitatea de a se modifica protocoalele terapeutice pentru a permite pacientilor aceesul la medicatia uzuala si nici nevoia de a se imbunatatii sistemele informatice in asa fel incat sa se poata reduce birocratia care pur si simplu ii copleseste pe doctori si ii afecteaza in egala masura si pe pacienti.  

“De un an si ceva incercam sa rezolvam cateva lucruri care nu costa bani, respectiv protocoalele terapeutice. Nu costa niciun ban pentru sistemul medical sa schimbam protocoalele in asa fel incat sa mai facil pacientilor. Este o activitate doar in favoarea pacientului si totusi nu s-a rezolvat. De altfel, sunt foarte multe activitati si solicitari ale noastre care nu solicita cheltuieli pentru sistem, ci din contra, inseamna o eficientizare a cheltuielilor in sistem si totusi nu s-au rezolvat. Dar pentru ca sunt o vesnica optimista, sper ca lucrurile vor fi rezolvate pana la urma si ca se va intelege care ne este locul si ca medicul de familie este in centrul sistemului medical impreuna cu pacientul sau ca incercam sa coordonam sanatatea pacientilor nostri si sa oferim in orice colt de tara, oricarui pacient indiferent ca este vorba de un sugar de un adult sau de un longeviv, o speranta la sanatate si la o calitate mai buna a vietii”, a declarat pentru FormareMedicala dr. Rodica Tanasescu, vicepresedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF).

Sigur, este stiut faptul ca multi medici si cadre medicale din Romania au acum salarii mai bune. Totusi, nu toti traiesc si mai bine, ci din contra.

“In ceea ce priveste partea financiara se afirma peste tot ca medicii au un venit mai bun in Romania, ceea ce este adevarat pentru o parte, dar nu este adevarat pentru un sfert din medicii tarii care sunt medici de familie, cat si pentru o parte dintre colegii care lucreaza in ambulatoriul de specialitate. Pentru toti medicii de familie, din pacate exista aceasta nemultumire a lipsei de intelegere a decidentilor ca medicul de familie este tot parte a sistemului public de sanatate, ca sistemul public de sanatate se bazeaza in primul rand pe asistenta primara care este usor accesibila oamenilor si ca suntem tratati in continuare ca un fel de struto-camila. Ca si cabinete private atunci cand decidentului ii convine si ca medici din sistemul public cu obligatiile sistemului public atunci cand acestuia ii convine. Din pacate, aceste decizii sunt in detrimentul pacientului si in detrimentul atractivitatii specialitatii de medicina familiei, pentru ca indiferent de cate posturi s-ar scoate la concursul de rezidentiat si indiferent de numarul medicilor ce se vor forma in Romania, acestia nu vor accepta sa lucreze aici si vor pleca, pentru ca medicina de familie, care este o specialitate frumoasa, vocationala, nu este atractiva in acest moment din punct de vedere a practicarii in Romania”, a mai precizat dr. Tanasescu pentru FormareMedicala.

Potrivit SNMF, medicii de familie din Romania au functionat in 2018 cu un buget cu doar 17% mai mare decat in 2017, in conditiile in care colegii din unitatile sanitare de stat au beneficiat de finantari (salarii si bugete) marite cu pana la 100%.

“Startul discutiilor pentru bugetul alocat medicinei de familie pentru 2019 este unul pe care SNMF il considera esuat. In previziunile bugetare actuale, bugetul alocat medicinei de familie vizeaza o crestere de sub 5 procente fata de anul trecut”, se arata in cel mai recent comunicat remis de Societatea Nationala de Medicina Familiei.

autor

Autor: Adriana Pavel

7 Comentarii

  1. pall vera says:

    A fost un an greu pentru toti medicii din ambulatoriu, specialisti medici de familie si toate celelalte specialitati. La anul va fi si mai greu , caci s-a mai marit salariul minim pe economie DAR VALOAREA PUNCTUL NU S-A MARIT. De unde vom lua bani pentru salarii, nu stiu. Basca inflatia care creste toate costurile de intretinere. Nu cred ca se poate stopa plecarea medicilor in aceste conditi ! Nici nu poate creste calitatea serviciilor medicale !

  2. calian ana adriana says:

    M-am pensionat de 4 ani, dar inca profesez !!!! De ce ?! Grea intrebare, nu-i asa !!!! Dar lehamitea , oboseala, stresul, controalele inopinante si amenzile pentru asa zise neregularitati, cautate parca cu lupa, m-au facut sa ma gandesc ca ar fi cazul sa pun punct si sa ma limitez la pensia pe care o am !!!!! Am obosit, vreau sa dorm linistita, fara temeri pentru ce va fi sa fie !!!!!!

  3. DR.Nemes Tibor/ says:

    Mi/am inceput activitatea in com Borosneu Mare, jud CV in noi 1997,cu -ambulanta,2 soferi,cu o zona mai extinsa si pt Zagon,2 cai,sareta,caruta,vizitiu,care dupa moartea cailor si-a cumparat un cal pt a-si pastra postul,soferii au fost redirediactionat,am ramas cu masina personala.InSf Gh aveam asistenta,moasa fem de serviciu,acum am oasistenta cu PFA pens ,asta DA evolutie pt sistemul de med de fam in mizerabilul sistem med primara,cu subfinantare de rasul Europei,plus insuportabilele amenzi de la Cas si finante,chiar ma gandesc la retragere.cu o pensie umilitoare

  4. Radu says:

    Din păcate guvernanții nu acordă locul cuvenit medicinei de familie o cenusareasa care nu va deveni prea curând prințesa.

  5. Radu says:

    Din păcate politicile guvernamentale nu acordă locul cuvenit medicinei de familie o cenusareasa care nu va deveni prea curând prințesa.

  6. Mioara says:

    Nu stiu ce se intampla si cum se fac aceste bugete ale medicinei de familie dar lucrez in acest sistem al medicinei de familie de cand s a infiintat aceasta specialitate a medicinii in tara noastra.Sunt asistenta medicala, singura angajata ca asistenta la un medic pe a carui lista figureaza in jur de 2500 de asigurati si inca 700 neasigurati, in rural.La inceput eram angajate 5 asistente si ne au scazut drastic salariile pe motiv ca asa sunt inceputurile si in timp bugetele se vor reglementa si vom avea salarii decente. Au trecut anii si am ramas doar 3 asistente apoi doua , acum sunt singura cu aceleasi obligatii si sarcini pe care le aveau inainte toate cele 5 sau 3 sau 2 asistente.Va intreb eu acum pe dumneavoastra, guvernanti, medici, pacienti, cat sa mai suport aceste nedreptati? am salariul minim pe economie,…de fapt 2100 de roni , nu 1950 cat e minimum…Mi se tot spune ca nu ajung banii pentru un salariu mai mare. Am inteles, am acceptat pentru ca nu vreau ca pacientii mei sa ramana fara ajutor medical, dar va intreb eu, ce merit au colegele mele din spital ca sunt privilegiate si au salarii duble fata de mine?au invatat in alte scoli, superioare ?, fac cumva interventii chirurgicale?Nu vreau sa ma intelegeti gresit dar mi as fi dorit sa nu fiu umilita astfel desi aici eu fac tratamente, eu urmaresc sugarii si gravidele, eu vaccinez copiii si adultii, eu tin evidenta consultatiilor si a registrelor medicale, eu fac triajul epidemiologic in scoli si tot eu sunt cea care primesc telefoane de la centru cand apar situatii de urgenta, cand viscolul face ca salvarea sa nu poata ajunge pana aici si uneori nici seful meu care e navetist de la oras????Ma intreb cat o sa mai pot rezista si daca o sa rezist pana ies la pensie, ce pensie voi primi????Bineinteles cea mai mica pensie existenta pentru ca am cotizat cu sume mici, salariu meu fiind unul la limita subzistentei…E o situatie normala? ce vina am eu ?trebuia sa fi plecat in strainatate , cum au facut multe din colegele mele sau sa ma fi angajat intr un spital?Cine imi da si mie raspunsuri la aceste intrebari?

  7. Maria says:

    Din pacate si pentru medicii stomatologi in contract cu CAS-ul a fost un an greu,poate cel mai dificil de pana acum…

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: