SNMF: Migratia masiva a medicilor de familie – un fenomen previzibil dar controlabil

12/12/2018
SNMF: Migratia masiva a medicilor de familie – un fenomen previzibil dar controlabil

SNMF: Migratia masiva a medicilor de familie – un fenomen previzibil dar controlabil

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/snmf-migratia-masiva-a-medicilor-de-familie-un-fenomen-previzibil-dar-controlabil/

Bilantul anului 2018 este, pentru medicii de familie, unul care da cu minus. Medicii de familie care asigura interfata dintre pacienti si sistemul national de sanatate pot spune ca au supravietuit unui an in care asistenta medicala primara pe care o reprezinta a fost neglijata, marginalizata si subfinantata.

Medicii de familie asteapta ca alocarea financiara in 2019 pentru segmentul de asistenta medicala pe care il acopera sa asigure deopotriva sumele necesare pentru cresterile salariale impuse prin lege, posibilitatea investitiilor in echipamente si personal precum si cresterea cheltuielilor ca urmare a inflatiei. De asemenea, ei asteapta si o reparatie, cel putin partiala, a inechitatii fata de colegii lor din alte segmente ale sistemului national de sanatate.

Medicii de familie din Romania au functionat in 2018 cu un buget cu doar 17% mai mare decat in 2017, in conditiile in care colegii din unitatile sanitare de stat (medicina scolara, ambulatoriu integrat, spitale) au beneficiat de finantari (salarii si bugete) marite cu pana la 100%. Cu toate acestea, startul discutiilor pentru bugetul alocat medicinei de familie pentru 2019 este unul pe care SNMF il considera esuat. In previziunile bugetare actuale, bugetul alocat medicinei de familie vizeaza o crestere de sub 5 procente fata de anul trecut.

In aceste conditii si coroborat cu celelalte solicitari nerezolvate de guvernanti (debirocratizarea, protocoalele de prescriere, etc), SNMF apreciaza ca se va inregistra un nou val de nemultumire din partea profesionistilor din segmentul de asistenta medicala primara. Ingrijorator este, in acest context, faptul ca agentiile de recrutare a fortei de munca din domeniul medical anticipeaza ca in anul 2019 vom fi martorii unei migratii crescute a medicilor de familie.

Continut educational:

Curs GRATUIT, 8 EMC:

Sindromul de intestin iritabil

SNMF isi exprima public dorinta de a asigura o stabilitate pentru medicii de familie, temelia fiecarui sistem public de sanatate, si implicit un echilibru in asistenta medicala primara. Pentru ca asa ceva sa poata fi pus in practica, medicii de familie au nevoie recunoasterea importantei si eficientei muncii lor, de sustinerea beneficiarilor directi – pacientii – si de sprijinul decidentilor – administratori ai sistemului medical si decidenti politici.

Dina Mergeani
Presedinte
Societatea Nationala de Medicina Familiei

Autor: FormareMedicala.ro

8 Comentarii

 1. nemes tibor says:

  pana unde merge toleranta noastra,a MF,cand dupa 41 ani de activitate ai pensie magnifica de 1600 ron!!!(nu Euro!!!!).Esti umilit zi de zi pt bil de trimitere,numai poti prescrie o rp.fara recomandare de med spec!Oare de ce avem si noi o specialitate,daca avem numai obligatiuni,si suntem permenent amendati de CAS si fe Finante,

 2. Dr.Nemes Tibor says:

  Nu pot comenta totala indiferenta aautritatilor de stat,,care blocheaza munca MF,nu dau nici o finantare pt inzestrarea CMF,care ar putea rezolva minim 3o%din cazuri,dar finanteaza oficil furtul din sist sanitar cu scrisori de la med spec pt un numar socant de medicamente,cu urmari de amende usturaroare pt MF,!!!Asi fi foarte curios sa aflu cuantumul amenzilor date/platite de MF din aceasta tara pe an pt nimic!!Nu ma mir ca nimeni nu se intereseaza pt preluarea cab meu de fam,care este deosebit?!

 3. / says:

  Ar trebui sa se tina un congres national despre viitorul medicinii de familie,ca asa cum lucram,nu rezolvam nimic,nu avem succese in munca,am devenit sluga pacientilor in a da BT pt programati.!!DacaMS nu investeaza inMF,se vacontinua furtul legal,si vom fi partasi la aceste furturi!!!!!!

 4. / says:

  Medicii de familie sunt urmariti la sange de ANAF.nu se iarta nimic,dar si de CAS prin verificarea valabilitatii recomandari de med spec pt medicamente pt medicamente care nu au nici otangenta de specialitate/ex Detralex,Nicerium si inca foarte-multe in contextul in care programarile depasesc 3 luni!!!

 5. axel says:

  vorbe si iar vorbe. sperante si noroi. la ce presiune exista din exterior pentru a transloca medici de orice specialitate si, bineinteles si medici de familie, personal , dau acestei specialitati sansa sa mai existe in Romania undeva intre 8 si 10 ani. cam cat mai au marea masa a medicilor de familie pana la pensie (retragere). in rural o sa bata vantul (insa serviciile de urgenta ale domnului Arafat vor face fata cu brio), in orase vor fi sisteme medicale (sa le zicem pe nume : retele medicale) private care vor “inghiti” cabinetele de mf.cine mai rezista, o va face sa emita doar retete si bilete.si sa mearga la congrese , simpozioane si conferinte unde se va dezbate locul central al medicinei de familie in asistenta medicala primara.

 6. axel says:

  vorbe frumoase …si atat. ca in fiecare an. cei ajunsi la capatul rabdarii deja isi fac bagajele. ceilalti, lucreaza fara sa mai spere ca ceva bun se mai poate intampla. birocratia ? in medicina de familie ? CRESTE de la an la an. cineva trebuie sa-si castige painea din datele pe care le tot servim sistemului.finantarea ? cand a fost vreodata optima, ce sa mai zicem echitabila? atat timp cat un medic de familie are un venit pentru toata institutia lui (cabinet, salarii personal, cheltuieli, etc) cat salariul unui medic specialist de spital sau cat al unui ambulantier, in ce directie credeti ca merge medicina de familie ? plutire spre faliment. in concluzie: cine nu mai poate , pleaca . ceilalti rabda, insa, sa nu se astepte nimeni ca se poate lucra detasat si cu placere in acest segment de servicii de sanatate.cu speranta, nici atat.

 7. / says:

  nestimati tovarasi din MS actuala ,daca ati acorda Papei,cel al Papei,a-ti avea noroc!!Pana cand nu v-eti lua in considerare ca MF este baza sanatatii,care ar putea rezolva minim 35%din aglomeratia catre med spec.ar trebui sa dotati de la STAT cateva investitii minime servite pt pacienti de MF.Furtul legal de avalansa BT catre Med spec este un dezastru.furtul legal se desfasoara cu acordul MS!!!!!

 8. Mircea Raibulet says:

  Asteptam…asteptam.
  Daca previzibilul se intampla ” dorinta de a asigura o stabilitate pentru medicii de familie” impinge SNMF catre actiuni mai concrete?
  Poate un protest pasiv gen “nu ne implicam in niciun program”??[despre proteste active–am vazut deja ca nu mai poate fi vorba!].

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: