2018 – un an greu pentru medicii de familie

2018 – un an greu pentru medicii de familie
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/2018-un-an-greu-pentru-medicii-de-familie/
Nici 2018 nu a fost un an usor pentru medicii de familie. Ba chiar, multe voci spun ca a fost unul la limita supravieturii si ca este tot mai greu cu fiecare an ce trece.
Medicii de familie sunt de parere ca nici acum, la finalul acestui an, inca nu se intelege care este locul pe care trebuie sa il ocupe asistenta medicala primara in sistemul de sanatate. Medicul de familie este singurul medic la care pacientul are acces neingradit si solutia pentru un sistem din ce in ce mai vaduvid de o buna parte dintre specialistii sai.
Reprezentantii medicilor de familie spun ca nu s-a inteles ca activitatea medicala din cabinet nu trebuie sa fie coplesita de cea administrativa. Nu s-a inteles necesitatea de a se modifica protocoalele terapeutice pentru a permite pacientilor aceesul la medicatia uzuala si nici nevoia de a se imbunatatii sistemele informatice in asa fel incat sa se poata reduce birocratia care pur si simplu ii copleseste pe doctori si ii afecteaza in egala masura si pe pacienti.
“De un an si ceva incercam sa rezolvam cateva lucruri care nu costa bani, respectiv protocoalele terapeutice. Nu costa niciun ban pentru sistemul medical sa schimbam protocoalele in asa fel incat sa mai facil pacientilor. Este o activitate doar in favoarea pacientului si totusi nu s-a rezolvat. De altfel, sunt foarte multe activitati si solicitari ale noastre care nu solicita cheltuieli pentru sistem, ci din contra, inseamna o eficientizare a cheltuielilor in sistem si totusi nu s-au rezolvat. Dar pentru ca sunt o vesnica optimista, sper ca lucrurile vor fi rezolvate pana la urma si ca se va intelege care ne este locul si ca medicul de familie este in centrul sistemului medical impreuna cu pacientul sau ca incercam sa coordonam sanatatea pacientilor nostri si sa oferim in orice colt de tara, oricarui pacient indiferent ca este vorba de un sugar de un adult sau de un longeviv, o speranta la sanatate si la o calitate mai buna a vietii”, a declarat pentru FormareMedicala dr. Rodica Tanasescu, vicepresedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF).
Sigur, este stiut faptul ca multi medici si cadre medicale din Romania au acum salarii mai bune. Totusi, nu toti traiesc si mai bine, ci din contra.
“In ceea ce priveste partea financiara se afirma peste tot ca medicii au un venit mai bun in Romania, ceea ce este adevarat pentru o parte, dar nu este adevarat pentru un sfert din medicii tarii care sunt medici de familie, cat si pentru o parte dintre colegii care lucreaza in ambulatoriul de specialitate. Pentru toti medicii de familie, din pacate exista aceasta nemultumire a lipsei de intelegere a decidentilor ca medicul de familie este tot parte a sistemului public de sanatate, ca sistemul public de sanatate se bazeaza in primul rand pe asistenta primara care este usor accesibila oamenilor si ca suntem tratati in continuare ca un fel de struto-camila. Ca si cabinete private atunci cand decidentului ii convine si ca medici din sistemul public cu obligatiile sistemului public atunci cand acestuia ii convine. Din pacate, aceste decizii sunt in detrimentul pacientului si in detrimentul atractivitatii specialitatii de medicina familiei, pentru ca indiferent de cate posturi s-ar scoate la concursul de rezidentiat si indiferent de numarul medicilor ce se vor forma in Romania, acestia nu vor accepta sa lucreze aici si vor pleca, pentru ca medicina de familie, care este o specialitate frumoasa, vocationala, nu este atractiva in acest moment din punct de vedere a practicarii in Romania”, a mai precizat dr. Tanasescu pentru FormareMedicala.
Potrivit SNMF, medicii de familie din Romania au functionat in 2018 cu un buget cu doar 17% mai mare decat in 2017, in conditiile in care colegii din unitatile sanitare de stat au beneficiat de finantari (salarii si bugete) marite cu pana la 100%.
“Startul discutiilor pentru bugetul alocat medicinei de familie pentru 2019 este unul pe care SNMF il considera esuat. In previziunile bugetare actuale, bugetul alocat medicinei de familie vizeaza o crestere de sub 5 procente fata de anul trecut”, se arata in cel mai recent comunicat remis de Societatea Nationala de Medicina Familiei.
Cele mai noi stiri medicale: