11,6% dintre romani au diabet | Rafila: Este nevoie de politici publice de preventie

14/11/2023
11,6% dintre romani au diabet | Rafila: Este nevoie de politici publice de preventie

11,6% dintre romani au diabet | Rafila: Este nevoie de politici publice de preventie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/116-dintre-romani-au-diabet-rafila-este-nevoie-de-politici-publice-de-preventie/

Peste 1,5 milioane de romani sunt diagnostcati cu diabet, iar pentru scaderea acestui numar de pacenti este nevoie de politici publice de preventie in domeniul alimentatiei, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sanatatii.

“Astazi este o zi care marcheaza preocuparea publica legata de una dintre cele trei patologii majore din domeniul bolilor netransmisibile care afecteaza sanatatea oamenilor. Diabetul, alaturi de bolile oncologice si de bolile cardio si cerebrovasculare, reprezinta majoritatea cazurilor de boala cronica si majoritatea cazurilor de deces inregistrate la nivel global si, bineinteles, ca nici tara noastra nu face exceptie. Cifrele pe care le vedem si care sunt sigur preocupante: 11,6% dintre concetatenii nostri au aceasta afectiune. Este o cifra importanta, resursele alocate sunt si ele importante – 2,5 miliarde de lei alocate pentru tratamentul si monitorizarea acestei boli in Romania, aproape 1,5 milioane de pacienti, si este clar ca discutam despre o problema care trebuie sa faca obiectul politicilor de sanatate”, precizat Rafila, intr-o conferinta organizata de Ziua Mondiala a Diabetului, potrivit Agerpres.

Totodata, el considera ca prin politici publice de informare si preventie poate fi oprita cresterea numarului pacientilor cu diabet din Romania.

“Facem estimari legate de cresterea numarului de cazuri, facem estimari legate de necesitatea cresterii resurselor alocate persoanelor care au diabet, deviza acestei zile este ‘Controleaza-ti diabetul’ si nimeni nu spune nimic despre cum sa facem astfel incat sa oprim aceasta crestere. Eu cred ca ea poate fi oprita printr-o politica publica adecvata. Trebuie sa ne concentram asupra politicilor care sa duca la reducerea cazurilor de diabet. Pana la urma ce este diabetul? Este o boala care, cu exceptia diabetului zaharat de tip I, este consecinta unui stil de viata nesanatos. Acest stil de viata nesanatos este generat de traditii, de obiceiuri sau de publicitate de foarte multe ori. Consumam foarte multi carbohidrati si grasimi saturate, lucrul asta in mod evident duce la tulburari metabolice si pana la urma diabetul reprezinta o tulburare metabolica profunda, care, netratata, duce la complicatii si la deces”, a mai adaugat ministrul Sanatatii.

Ziua Mondiala a Diabetului, marcata in fiecare an la data de 14 noiembrie, a fost lansata in anul 1991 de Federatia Internationala de Diabet (IDF) cu scopul promovarii importantei unei actiuni coordonate si concentrate pentru abordarea diabetului ca problema globala de sanatate.

Etichete: diabet, romani diabet, ziua mondiala a diabetului 2023, rafila

 

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: