Stiri medicale

Un regim bogat in grasimi, benefic contra insuficientei renale cauzate de diabet

Data ultimei actualizari: 09/04/2013

Insuficienta renala cauzata de diabet ar putea fi vindecata in circa opt saptamani gratie unui regim strict, bogat in grasimi si sarac in glucide, potrivit unui studiu american realizat pe soareci.

Diabetul, care afecteaza 24 de milioane de americani, potrivit National Institutes of Health (NIH), poate sa provoace leziuni renale importante. Rinichiul, a carui functie principala este de a filtra sangele, poate fi astfel saturat din cauza unei concentratii prea ridicate de zahar, provocata dediabet.

Acest regim este adeseori propus in tratamentul administrat copiilor suferind de epilepsie. Dieta prescrie o alimentatie bogata in grasimi si eliminarea tuturor surselor de glucide.

Corpul privat de zahar apeleaza astfel la rezervele sale de grasime pentru a genera energie si elibereaza presiunea exercitata asupra rinichilor.

Regimul prescris trebuie urmat sub supravegherea unui medic si contine preparate bogate in grasimi precum salata cu multa maioneza, oua jumari, omleta cu sunca si unt.

Pentru acest studiu, cercetatorii de la spitalul Mount Sinai din New York au folosit soareci care prezentau o predispozitie genetica pentru diabet.

Soarecii din primul grup au primit o alimentatie obisnuita, constand in mare parte din glucide. Celalalt grup a fost supus unui regim in care grasimile ocupa partea importanta din alimentatie.

Dupa opt saptamani in care au urmat o astfel de dieta, insuficienta renala prezenta la soarecii din al doilea grup a fost eliminata, au declarat autorii acestui studiu, publicat in revista stiintifica PLoS One.

In opinia cercetatorilor americani, aceasta dieta le permite diabeticilor sa “isi reporneasca” organismul si sa evite insuficenta renala. Acest regim are, insa, sanse mici de a fi eficient pe termen lung.

Sursa: www.mediafax.ro

Postati un comentariu

Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.