Subiectele dezbatute la atelierul de nutritie pentru medicii de familie

30/09/2013

Subiectele dezbatute la atelierul de nutritie pentru medicii de familie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/subiectele-dezbatute-la-atelierul-de-nutritie-pentru-medicii-de-familie/

snmfarticolAtelierul de lucru pentru medicii de familie “Program de alimentatie sanatoasa la copilul 1-5 ani” a avut loc pe 27 septembrie 2013 si a abordat principalele probleme care pot aparea in alimentatia copilului la aceasta varsta: diversificarea alimentatiei, aportul caloric, elemente de gastrotehnica, formarea comportamentului alimentar la copil. Atelierul a fost organizat de Asociatia Medicilor de Familie din Bucuresti.

Probleme in alimentatia copilului dezbatute in atelier

Atelierul a fost organizat sub forma unui dialog constructiv intre formatori, dr. Sandra Alexiu si dr. Daniela Stefanescu, si medicii de familie prezenti asupra principalelor recomandari pe care trebuie sa le faca medicii de familie in alimentatia copilului de 1-5 ani.

Am constatat ca principala problema consta in felul in care copiii dobandesc obiceiurile alimentare. Un copil de 1 an nu echivaleaza cu un adult in ceea ce priveste felul in care trebuie sa se hraneasca. Pentru ca exista o oarecare lipsa de informatie in privinta copiilor mai mari de un an, ne-am gandit sa facem o serie de ateliere, cursuri, dezbateri pe aceasta tema pentru colegii nostri medici de familie”, a precizat dr. Sandra Alexiu.

Principalele subiecte abordate de formatori si dezbatute de medicii de familie prezenti:

  • Particularitati ale alimentatiei in al 2-lea an de viata: inceputul alimentatiei autonome, adaptarea la diversificarea alimentatiei, influenta televizorului in alimentatie
  • Recomandarile in alimentatie pentru copilul mai mare de 2 ani: aport caloric echilibrat, reducerea consumului de bauturi si alimente dulci, reducerea aportului de sare, activitate fizica zilnica
  • Relatia aport proteic-obezitate: fazele critice pentru riscul excesului ponderal
  • Recomandari pentru formarea comportamentului alimentar la copil: stabilirea orarului meselor, reglarea aportului caloric, responsabilitate divizata intre parinti si copii
  • Elemente de gastrotehnica: metodele de gatit sanatos
  • Piramida alimentara
  • Situatii in care este necesara consilierea dietetica

“Exista un conflict intre alimenatatia moderna si genomnul cu care am fost inzestrati si pe care l-am parasit ca modalitate de a ne hrani corect. In ultimii 20 de ani, alimentatia pe care o avem determina boli cardiovasculare, obezitate, diabet, osteoporoza”, a precizat dr. Daniela Stefanescu.

In urma prezentarii si dezbaterii a principalelor probleme si recomandari in alimentatia copilului de 1-5 ani, medicii de familie au colaborat in echipe pentru rezolvarea a 3 cazuri. Acestia au recomandat corectiile alimentare necesare in functie de fiecare caz prin analiza anchetei dietetice.

Informarea medicilor de familie prin aceste ateliere despre nutritie va fi dublata, in curand, de o brosura despre alimentatia sanatoasa.

Brosura va preciza si modalitatea in care se furnizeaza aceste informatii medicilor de familie astfel incat acestia sa dea mai departe aceste recomandari pacientilor. Brosura va putea fi descarcata de pe site-ul Societatii Nationale a Medicilor de Familie.

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: