Statistici ingrijoratoare in cazul copiilor cu boli pneumococice

04/07/2013

Statistici ingrijoratoare in cazul copiilor cu boli pneumococice

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/statistici-ingrijoratoare-in-cazul-copiilor-cu-boli-pneumococice/

Statistici ingrijoratoare in cazul copiilor cu boli pneumocociceUnul dintre cele mai mari riscuri de imbolnavire in cazul copiilor sub 2 ani este reprezentat de bolile pneumococice. Al doilea motiv de ingrijorare a medicilor este rujeola, urmata de gripa sezoniera si rubeola. Ce trebuie sa stie parintii in cazul bolilor pneumococice?

Inaccesibilitatea vaccinului impotriva bolilor pneumococice este principalul motiv de ingrijorare a medicilor si parintilor. Romania are cea mai mare rata a mortalitatii infantile din Uniunea Europeana, o treime din decese fiind cauzate de pneumonie.

Cum se manifesta bolile pneumococice

Bolile pneumococice sunt provocate de un Streptococus pneumoniae care cauzeaza pneumonii, otite medii acute, sinuzite, conjunctivite. Avand in vedere cele mai grave boli, parintii trebuie sa stie ca un copil se poate imbolnavi de meningita, sepsis, bacteriemii.

Copiii care au suferit de o boala pneumococica se pot confrunta cu sechele grave precum retard mental, tulburari de comportament, de auz sau de vedere, si chiar epilepsie.

Este recomandata vaccinare pneumococica?

82% dintre medicii romani (87% pediatri, 81% medici de familie) recomanda vaccinarea pneumococica in randul copiilor cu varsta sub 2 ani.

93% dintre pediatri si 80% dintre medicii de familie sunt increzatori in siguranta vaccinurilor pneumococice.

In tarile in care a fost introdusa vaccinarea pneomococica de rutina a copiilor, incidenta bolii s-a redus in mod considerabil.

Statistici ingrijoratoare in randul copiilor

Nivelul ingrijorarii medicilor in privinta bolilor pneumococice a atins o cota de 9.1 pe o scara de la 1 la 10. Nivelul Europei de Est s-a situat sub cota Romaniei, atingand doar 7.9, conform unui studiu realizat de Ipsos Healthcare.

Reactia parintilor

In pofida acestor statistici ingrijoratoare asupra bolilor pneumococice la copiii sub 2 ani, doar 15% dintre parinti solicita vaccinarea copiilor in mod spontan.

Principala cauza care explica nesolicitarea vaccinului de catre parinti are in vedere lipsa banilor:  parintii nu isi permit vaccinul in conditiile in care vaccinul pneumococic nu este oferit gratuit.

“Misiunea noastra este ca, impreuna cu expertii, sa educam parintii pentru a avea copii protejati si sanatosi. Suntem increzatori ca vaccinarea pneumococica va deveni parte a Programului National de Imunizare din 2013, astfel incat sa inlaturam bariera pretului si sa oferim vaccinul gratuit tuturor bebelusilor”, a precizat Andreea Marin, Presedinte al Fundatiei “Pretuieste Viata” si ambasadorul campaniei CNP 2013.

Introducerea vaccinului pneumococic

Ministerul Sanatatii si Coalitia pentru o Noua Preventie 2013 (CNP 2013) au anuntat recent introducerea vaccinului pneumococic pentru toti copiii de pana la 2 ani in al patrulea trimestru din 2013.

Ministerul Sanatatii pregateste procedura de licitatie pentru achizitionarea vaccinului pneumococic. Ne aflam in faza de elaborare a caietului de sarcini si intentionam demararea procedurii la inceputul lunii august, astfel incat in luna noimebrie-decembrie sa avem vaccinul necesar vaccinarii gratuite a copiilor in varsta de pana la 2 ani, in cadrul programului national de imunizare”, a declarat Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii.

Rezultatele studiilor despre vaccinarea copiilor in cazul bolilor pneumococice a fost prezentat in cadrul unei mese rotunde organizate la Palatul Parlamentului de Coalitia pentru o Noua Preventie 2013 (CNP 2013) si de Ministerul Sanatatii, cu prezenta ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, alaturi de experti in vaccinare, doctori si parlamentari.

Mai multe informatii despre vaccinare, dar si depre Programul National de Imunizare puteti afla accesand cursurile EMC online gratuite:

Optiuni suplimentare de vaccinare

Planul National de Vaccinare, in abordarea medicului de familie

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: