In Romania mor cei mai multi copii din UE

30/05/2014

In Romania mor cei mai multi copii din UE

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/romania-mor-cei-mai-multi-copii-din-ue/

tulburari-somnMortalitatea infantila in Romania este cea mai ridicata din Europa, dubla fata de media europeana. Probabilitatea de deces inainte de varsta de cinci ani este de 11, 74 la 1000 de nascuti vii, in timp ce media europeana este de 7,2. Un numar semnificativ de decese in randul copiilor ar fi putut fi prevenite, decese cauzate de infectii respiratorii, diaree sau accidentari. Avand in vedere statisticile ingrijoratoare despre mortalitatea infantila, a fost organizata pe 27 mai 2014 Conferinta Nationala “Solutii pentru imbunatatirea sanatatii copiilor”, la initiativa Comisiei pentru drepturile Omului, Culte si Minoritati si a Comisiei pentru Sanatate Publica.

Dr. Ion Luchian: Romania se afla printre tarile codase in ce priveste indicatorii de mortalitate infantila

In cadrul conferintei, au fost aduse in discutie cele mai grave probleme cu care se confrunta sistemul romanesc in ceea ce priveste sanatatea copiilor.

Romania ocupa primul loc in Europa la numarul de copii abandonati, de nasteri si avorturi in randul adolescentelor.

Un numar de 8500 de tinere sub 18 ani devin mame in fiecare an in Romania.

40.000 de copii sunt abandonati, 300.000 lasati in grija rudelor de catre parintii plecati la munca in strainatate.

Putine mame in Romania alapteaza copiii

Una din problemele principale in sanatatea sugarului si a copilului mic este ca mamele nu alapteaza la san nici macar pentru perioada minima de sase luni.

Rata alaptarii exclusive cu lapte matern este cea mai scazuta din Europa.

Numarul copiilor vaccinati a scazut ingrijorator

Riscul unor boli prevenibile prin vaccinare este ridicat avand in vedere ca a scazut numarul copiilor vaccinati conform Planului National de Imunizare.

Parintii nu sunt informati asupra drepturilor pe care le au copiii

Una din concluziile conferintei despre sanatatea copiilor este ca putini parinti stiu care sunt drepturile lor si ale copiilor atunci cand vine vorba de accesarea de servicii in sanatate. “Carta drepturilor copilului” nu este cunoscuta si popularizata.

“Concluziile acestei dezbateri vor fi preluate de Comisia pentru Sanatate publica pentru a emite acte legislative sau completari ale actelor legislative in vigoare prin legislatia secundara”, a precizat dr. Ion Luchian, Presedinte Comisia pentru Sanatate Publica, Senatul Romaniei.

Pana pe 2 iunie 2014, Comisia pentru drepturile Omului, Culte si Minoritati si Comisia pentru Sanatate Publica asteapta puncte de vedere oficiale si propuneri de solutii legislative venite din partea specialistilor, societatilor, asociatiilor medicale de pacienti, ONG-uri pe adresele de contact steluta.gheorghe@senat.ro, comsan1@senat.ro.

Aceste propuneri vor constitui anexe la raportul conferintei care va fi dezbatut in Parlament pana la finele lunii iunie.

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: