Registru Electronic National de Vaccinare, un instrument util pentru Ministerul Sanatatii si pentru medicii de familie

18/10/2016

Registru Electronic National de Vaccinare, un instrument util pentru Ministerul Sanatatii si pentru medicii de familie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/registru-electronic-national-de-vaccinare-un-instrument-util-pentru-ministerul-sanatatii-si-pentru-medicii-de-familie/

VACCIN-POZA NOUA-2015Toti furnizorii de servicii medicale care se ocupa cu vaccinarea, indiferent daca sunt din sistemul public sau privat si indiferent de casa de asigurari de sanatate cu care au incheiat contract, sunt obligati sa se inregistreze ca furnizori de servicii medicale de vaccinare in Registrul Electronic National de Vaccinare (RENV).

Conform unui  proiect pus in dezbatere publica de Ministerul Sanatatii, in cazul neraportarii sunt prevazute amenzi.

Nerespectarea de catre furnizorii de servicii medicale care se ocupa cu vaccinarea a obligatiilor prevazute constituie contraventii si se sanctioneaza cu avertisment la prima constatare, cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei la a doua constatare, cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei la a treia si urmatoarele constatari.

“Acest Registru Electronic National de Vaccinare este un instrument extrem de util atat pentru Ministerul Sanatatii, cat si pentru medicii de familie de a vedea statusul vaccinal al copiilor din Romania. In functie de aceste statusuri ne putem face planificare legata de stocul de vaccin necesar, de problemele legate de o zona sau alta in ceea ce priveste vaccinarea. De aceea exista aceasta propunere a MS de a imbunatati un instrument care exista deja. Acest proiect usureaza munca medicilor de familie. Toti copii care s-au vaccinat sunt in acest registru. Aceasta updatare a registrului se face pentru ca si cei din mediul privat sa faca raportarile, pentru ca au existat situatii in care nu s-au facut aceste raportari. Vrem ca informatiile sa fie complete”, a declarat Valentin Popescu, purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii, potrivit Agerpres.

Tot a precizat ca baza de date este securizata astfel incat datele pacientilor sa nu poata fi luate de alte persoane decat cele care sunt imputernicite.

“Nimeni nu are acces la acea baza de date in afara de medicul de familie. Exista aceasta obligatie de a raporta pentru medicul de familie, exista acolo si sanctiuni, insa s-au introdus aceste sanctiuni nu de dragul de a amenda medicii de familie, asa cum exista in Codul rutier amenzi pentru modul in care circuli pe drumurile publice. Daca nu incalci aceste reguli, nu primeste amenzi. Scopul nu este de a da amenzi medicului de familie care nu raporteaza”, a  mai explicat Popescu, potrivit sursei mentionate.

Proiectul mai prevede ca cei care ofera servicii de vaccinare au obligatia de a introduce datele solicitate in RENV, in termen de maximum 7 zile de la data administrarii, dar nu mai tarziu de ultima zi calendaristica a lunii, pentru toate persoanele vaccinate.

Autor: FormareMedicala.ro

1 Comentarii

  1. Bogdan Balanescu says:

    Din capul loculuisunt un”vaccinist convins”.Nu stiu ce va prevedea noua lege
    dar a incepe cu sanctiuni imense pt.o neraportare a ce?(ca am vaccinat si nu am ridicat in RENV,ca am catagrafiat un copil care nu s-a prezentat la vaccinare) mie mi se pare inca neclar.Raportul manopera:10lei/vs.sanctiune
    5-10.000 lei e halucinat,numai si prin faptul ca nu s-a adus nici o atingere vietii atata timp cat o instanta judecatoreasca nu se pronunta.
    Atita timp cat noua lege a vaccinarii nu va prevedea si sanctiuni pentru
    parinti,apartinatori si cetateni va fi inca un fiasco bifat de statul Roman.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: