Acces cursuri

Protocoale – Anexa 1

LEGISLATIE MEDICALA
PROTOCOALE TERAPEUTICE
DOCUMENTE UTILE

N004F – DCI : RISPERIDONUM

Data ultimei actualizari: 26/02/2016

A.    Forme farmaceutice orale cu eliberare imediată:
I.    Indicaţii:
a.    Psihiatrie adulţi: Schizofrenie, psihoze, episod maniacal
b.    Psihiatrie pediatrică:
•    Tulburări de comportament: Copii şi adolescenţi cu vârste cuprinse între 5 şi 18 ani. Pentru subiecţii cu greutatea corporală ≥ 50 kg, se recomandă o doză iniţială de 0,5 mg o dată pe zi. Ca în cazul tuturor tratamentelor simptomatice, continuarea utilizării RISPERIDONUM trebuie evaluată şi justificată regulat. RISPERIDONUM nu este recomandat pentru utilizare la copii cu vârsta sub 5 ani, deoarece nu există experienţă privind utilizarea la copii cu vârsta sub 5 ani cu această tulburare.
•    RISPERIDONUM este indicat în tratamentul simptomatic pe termen scurt (până la 6 săptămâni) al agresiunii persistente în tulburările de comportament la copii începând de la vârsta de 5 ani şi adolescenţi cu funcţii intelectuale sub medie sau cu retard mental diagnosticat conform criteriilor DSM-IV, în care severitatea comportamentelor agresive sau disruptive necesită tratament farmacologic. Tratamentul farmacologic trebuie să fie o parte integrantă a unui program de tratament mai comprehensiv, incluzând intervenţii psihosociale şi educaţionale.
•    Nu se recomandă utilizarea risperidonei la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani cu schizofrenie sau manie bipolară, din cauza lipsei datelor privind eficacitatea.
Alte indicaţii:
A)  Demenţe  Alzheimer  –  simptomatologie  psihotic-agresivă,  tratament  de  scurtă  durată  (până  la  6 saptămâni)

II.    Doze:
Pentru indicaţia de bază 1-6 mg/zi Pentru alte indicaţii 0,5 -1 mg/zi

III.    Criterii de includere:
Diagnostic ICD 10

IV.    Monitorizare:
Toleranţă, eficacitate, comorbidităţi, examen obiectiv, curbă ponderală

V.    Evaluare: 1-2 luni

VI.    Prescriptori:
Iniţiere: medic în specialitatea psihiatrie/medic în specialitatea psihiatrie pediatrică/ neuropsihiatrie infantila Continuare: medic în specialitatea psihiatrie/medic în specialitatea psihiatrie pediatrică/ neuropsihiatrie infantilă sau medic de familie, care poate continua prescrierea pentru o perioadă de 3-6 luni, pe baza scrisorii medicale transmise de medicul de specialitate.

 

B.    Forme farmaceutice parenterale cu eliberare prelungită:
I.    Indicaţii:
Schizofrenie – tratament de întreţinere la pacienţii cu vârsta peste 18 ani stabilizaţi  cu antipsihotice administrate oral. La iniţiere se va asocia antipsihotic oral timp de 3 săptămâni.

II.    Doze:
25-50 mg/la două săptămâni

III.    Criterii de includere: Diagnostic ICD 10

IV.    Monitorizare:
Toleranţă, eficacitate, comorbidităţi, curbă ponderală, prolactină la 3-6 luni

V.    Evaluare: 1-2 luni

VI.    Prescriptori:
Iniţiere: medic în specialitatea psihiatrie. Continuare: medic în specialitatea psihiatrie.