Stiri medicale

Interviu: Prof.dr. Gabriela Radulian – O dieta trebuie realizata strict de un nutritionist

Data ultimei actualizari: 07/01/2014

Prof. Dr. Gabriela Radulian-1Cu ocazia lansarii Cursului de Nutritie adresat medicilor de familie de pe platforma FormareMedicala, prof.dr. Gabriela Radulian a explicat in ce consta o dieta individualizata si cine este in masura sa ofere indicatii specializate in cazul stabilirii unei diete.

Interviul integral acordat de prof.dr. Gabriela Radulian despre importanta unei diete corecte si a evitarii riscurilor in cazul unei alimentatii neadecvate.

Ce pericol exista in cazul “dietelor minune”?

Prof.dr. Gabriela Radulian: Din punct de vedere al recomandarilor nutritionale, este important mesajul pe care vreau sa-l transmit tuturor si anume: in conditiile in care se pune problema unei diete, dieta trebuie sa fie individualizata, si ea trebuie realizata de catre medicul nutritionist sau de asistenta cu profil de nutritie.

Din pacate, ne confruntam cu anumite situatii in care nu exista o pregatire stiintifica, nu exista o pregatire profesionala in domeniul nutritiei si atunci recomandarile care se fac, din pacate, nu au nici un fel de beneficiu. De aceea reiterez faptul ca o dieta trebuie realizata strict de un nutritionist, este o dieta individualizata care tine cont de varsta, de activitate fizica, de patologiile eventuale asociate si nu poate fi vorba despre un model care sa fie optim pentru toate persoanele care doresc sa slabeasca.

Exista riscuri in cazul unor astfel de diete?

Prof.dr. Gabriela Radulian: Exista un risc intotdeauna, daca nu avem un suport stiintific, pentru ca o dieta de acest gen, restrictiva in privinta anumitor grupe alimentare poate induce dezechilibre metabolice care, in timp, se pot traduce si in anumite patologii.

Care este diferenta intre consultant in nutritie si specialist in nutritie?

Prof.dr. Gabriela Radulian: Este foarte important ca o consultanta in nutritie sa fie realizata doar de medicul specialist in nutritie, mai exact  in diabet, nutritie si boli metabolice, de asistentele medicale care au specialitate in nutritie si dietetica si totodata sa nu uitam de importanta medicului de familie in acest context.

Ce rol are medicul de familie in alimentatia sanatoasa a pacientilor?

Colegii nostri sunt cei care vin in contact direct cu persoane nu neaparat cu anumite patologii nutritionale, ci chiar si cu oamenii sanatosi. De aceea, in cadrul acestui program pe care l-am realizat cu medicii de familie, este foarte important ca ei sa traga primul semnal de alarma in conditiile in care sesizeaza anumite modificari in statusul nutritional al pacientilor pe care ii au si in acest context sa-i indrume spre specialisti.

Doar medicii specialisti in diabet, nutritie si boli metabolice sau asistentele medicale absolvente de colegiu de nutritie sunt persoanele calificate in domeniul nutritiei.

Cum influenteaza media alegerile nutritionale ale populatiei?

Prof.dr. Gabriela Radulian: Informatiile pe care le regasim in mass media intotdeauna trebuie sa fie extrem de bine documentate pentru ca noi sa le putem da o evaluare prin prisma impactului asupra starii de sanatate. Abordarea trebuie sa fie impreuna si cu industria alimentara pentru ca in ultima perioada exista aceasta tendinta de reformulare a unor produse alimentare tocmai in vederea reducerii cantitatii de grasimi sau a cantitatii de zahar.

Pentru a accesa cursul de Nutritie in practica medicului de familie, creditat cu 6 puncte EMC dar si pentru alte informatii esentiale despre nutritie click aici .

Autor: Anamaria Blanaru

Anamaria Blanaru Anamaria Blanaru si-a finalizat studiile doctorale in Germania in domeniul Filologie. A urmat cursuri de comunicare si creative thinking la Praga. A publicat studii in publicatii de specialitate nationale si internationale (Viena). Este specialist in web content, comunicare, corporate training si studii hispanice.

Postati un comentariu

Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.