Stiri medicale

Fumatul in adolescenta are un risc major

Data ultimei actualizari: 12/03/2014

renuntalafumatIn afara afectiunilor cardiovasculare sau pulmonare, persoanele care fumeaza risca afectiuni ale creierului, conform cercetatorilor de la Universitatea California din Los Angeles (UCLA).

Studiul publicat in revista de specialitate “Neuropsychopharmacology”, citat de elpais.com, arata ca persoanele tinere care fumeaza au un risc mai ridicat de a avea probleme neurologice.

Fumatul in perioada adolescentei poate avea consecinte grave

In acest studiu, cercetatorii au incercat sa identifice daca exista modificari structurale la nivelul creierului la persoanele tinere care fumeaza mult, in comparatie cu cele care nu fumeaza sau fumeaza foarte putin.

Cercetatorii au analizat creierele a 42 de tineri cu varsta cuprinsa intre 16 si 21 de ani. Cei care fumau mai mult de sapte tigari pe zi prezentau modificari in zona cortexului insular. In aceasta zona cercetatorii au identificat si o densitate mai mare a receptorilor de nicotina.

Tinerii care fumau sub 6 tigari pe zi nu prezentau diferente clare fata de cei care nu fumau deloc.

Ce efect are asupra adultului fumatul in adolescenta

Cercetatorii argumenteaza ca fumatul la varsta cresterii si a transformarilor corporale poate avea un risc major asupra dezvoltarii tinerilor.

Schimbarile neurologice la aceasta varsta pot determina o dependenta mult mai mare de nicotina la varsta adulta.

Edith London, unul din autorii studiului, citata de elpais.com, atrage atentia ca o persoana care incepe sa fumeze la varsta adolescentei va avea dificultati mult mai mari de a se lasa de fumat mai tarziu.

Alaturi de o dieta nesanatoasa si de lipsa exercitiilor fizice, fumatul devine mai tarziu unul din principalii factori de risc in boli pulmonare, boli cardiovasculare sau anumite tipuri de cancer.

Autor: Anamaria Blanaru

Anamaria Blanaru Anamaria Blanaru si-a finalizat studiile doctorale in Germania in domeniul Filologie. A urmat cursuri de comunicare si creative thinking la Praga. A publicat studii in publicatii de specialitate nationale si internationale (Viena). Este specialist in web content, comunicare, corporate training si studii hispanice.

Postati un comentariu

Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.