Dreptul la negociere nu se discuta

22/01/2016

Dreptul la negociere nu se discuta

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/dreptul-la-negociere-nu-se-discuta/

discutii legea sanatatiiCNAS si MS printr-o reglementare inferioara , au privat in mod abuziv organizatiile profesionale ale medicilor de familie de dreptul de a negocia Contractul-cadru.

Legea 95/2006 a prevazut  negocierea Contractului-cadru atat cu reprezentantii CMR, cat si cu reprezentantii organizatiilor profesionale reprezentative, insa aceasta prevedere  a fost modificata printr-o H.G. in asa fel incat organizatiile reprezentative ale medicilor de familie au fost indepartate de la masa tratativelor.

Aceasta manevra din partea puterii contravine unor drepturi fundamentale, dreptul de a negocia un contract, dreptul de a fi reprezentat la negociere de asociatii, organizatii desemnate de catre tine si nu impusa de catre putere.

Legea 95/2005 stabileste la Art. 246

(1)    Relatiile dintre furnizorii de servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale si casele de asigurari sunt de natura civila.

Prin urmare aceasta relatie este reglementata de Codul Civil.

Iar Codul Civil la  Art. 1176 stabileste, Contractul –cadru se negocieaza.

(1)    Contractul-cadru este acordul prin care partile convin sa negocieze, sa incheie sau sa mentina raporturi contractuale ale caror elemente esentiale sunt determinate de acesta.

Codul Civil nu dispune ca , una dintre partile  contractante ar avea dreptul de a decide unilateral ca partenerul contractant de catre cine sa fie reprezentat la negociere, precum  procedeaza in cazul de fata CNAS si MS.

Art. 9 din Constitutie ne garanteaza dreptul de a ne apara drepturile si sa ne promovam  interesele noastre profesionale prin patronate si prin asociatii profesionale.

Prin profesia noastra de medic de medicina de familie, este dreptul nostru constitutional ca la negocierea Contractului-cadru si a normelor de aplicare sa fim reprezentati de catre reprezentantii  organizatiilor profesionale ale medicilor de familie.

“Sindicatele, patronatele si asociatiile profesionale se constituie si isi desfasoara activitatea potrivit statutelor lor, in conditiile legii. Ele contribuie la apararea drepturilor si la promovarea intereselor profesionale, economice si sociale ale membrilor lor”.

Prin eliminarea organizatiilor reprezentative profesionale ale medicilor de familie de la negocierea  Contractului-cadru se incalca  un drept constitutional ale acestora, art 9 din Constitutie, precum si un drept civil , adica dreptul la negociere.

Codul civil Art. 26

Drepturile si libertatile civile ale persoanelor fizice, precum si drepturile si libertatile civile ale persoanelor juridice sunt ocrotite si garantate de lege.

Codul civil Art. 28

Capacitatea civila

(1)  Capacitatea civila este recunoscuta tuturor persoanelor.

Codul civil Art. 29

(1)  Nimeni nu poate fi ingradit in capacitatea de folosinta sau lipsit, in tot sau in parte, de capacitatea de exercitiu, decat in cazurile si conditiile expres prevazute de lege.

Codul civil Art. 1170
          Partile trebuie sa actioneze cu buna-credinta atat la negocierea si incheierea contractului, cat si pe tot timpul executarii sale. Ele nu pot inlatura sau limita aceasta obligatie.

CNAS si MS poate sa aduca in apararea lor argumentul, ca ei admit la negociere reprezentantii CMR, insa nici Constitutia si nici Codul Civil nu atribuie decidentilor dreptul de a stabili unilateral ca la masa negocierilor din partea partenerului contractant cine sa fie prezent, in conditiile in care exista mai multe organizatii profesionale reprezentative.

Iar, in conditiile in care exista mai multe organizatii profesionale reprezentative, infiintate in mod legal sa accepti la masa tratativelor doar aceea organizatie in a carei structuri de conducere face parte si un reprezentant al guvernului denota nerecunoasterea  organizatiilor civile independente de guvern, ceea ce contravine principiilor de stat de drept.

Art. 458 din legea 95/2006

Reprezentantul autoritatii de stat cu rangul de secretar de stat in Ministerul Sanatatii Publice este membru al Consiliului national al Colegiului Medicilor din Romania si este numit prin ordin al ministrului sanatatii publice.

 

 

Autor: Soós Szabó Klára

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: