Stiri medicale

Dieta recomandata in bolile pulmonare

Data ultimei actualizari: 18/10/2013

dieta-bolipulmonareDieta corecta in bolile pulmonare poate influenta evolutia unor afectiuni precum boala obstructiv pulmonara cronica, astmul sau cancerul la plamani. Specialistii considera ca o dieta bogata in fructe proaspete si peste poate avea un efect pozitiv asupra sanatatii plamanilor.

Ce efect are dieta in bolile pulmonare

Specialistii analizeaza felul in care anumite alimente pot influenta evolutia bolilor pulmonare. Alimentele considerate a avea un efect protectiv in bolile de plamani sunt vitaminele antioxidante si acizii grasi OMEGA3. Se recomanda astfel consumul de peste precum ton, somon, sardine.

In acelasi timp se recomanda un consum ridicat de fructe si legume proaspete.

O persoana cu o dieta sanatoasa are un risc mai scazut de infectii, fiind astfel mult mai rezistenta infectiilor pulmonare. Dieta trebuie insotita de activitate fizica de o intensitate recomandata de medic in functie de boala pulmonara diagnosticata.

Bolnavii care au afectiuni pulmonare se confrunta cu probleme in respiratie. Mentinerea unei greutati corporale normale este foarte importanta in cazul acestor bolnavi.

Factori care pot afecta alimentatia

O cauza a pierderii in greutate este relationata cu dificultatea in respiratie. Prin cresterea efortului de a respira, bolnavul va consuma mai multe calorii decat in mod normal.

Din cauza bolii, pacientul isi poate pierde apetitul. O respiratie dificila poate ingreuna si momentele in care pacientul mananca. Disconfortul il poate determina sa renunte sa manance uneori.

Din cauza tratamentului, poate avea dureri ale stomacului care ii pot afecta o alimentatie normala si corecta.

Dieta recomandata pentru a evita tulburarile alimentare

  • In cazul bolnavilor care intampina dificultati in alimentatie, se recomanda alimentele moi si evitarea celor tari.
  • Se recomanda in acest sens consumul de supe, iaurt, budinca, pestele in sos, piureul de fructe.
  • In cazul in care bolnavii se confrunta cu pierderea apetitului, pentru a evita pierderea in greutate se recomanda portii mai mici si dese de-a lungul zilei.
  • Pentru un aport suficient de calorii, se recomanda sa se consume initial alimentele cu cel mai mare numar de calorii.
  • Pentru a preveni constipatia, pacientii trebuie sa consume alimente bogate in fibre precum painea si cerealele integrale precum si o cantitate suficienta de lichide.
Autor: Anamaria Blanaru

Anamaria Blanaru Anamaria Blanaru si-a finalizat studiile doctorale in Germania in domeniul Filologie. A urmat cursuri de comunicare si creative thinking la Praga. A publicat studii in publicatii de specialitate nationale si internationale (Viena). Este specialist in web content, comunicare, corporate training si studii hispanice.

Un comentariu

Postati un comentariu

Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.